"ПРОЋИ ЋЕ ГОДИНА ДОК СЕ НАВИКНУ ДА СЕДЕ И СЛУШАЈУ": Родитељи, ђаци и просветари забринути око повратка - свако их својих разлога

Новости онлајн

16. 04. 2021. у 20:57

ЂАЦИМА ће бити проблем да се прилагоде настави, проћи ће школска година док се навикну да седе и слушају.

ПРОЋИ ЋЕ ГОДИНА ДОК СЕ НАВИКНУ ДА СЕДЕ И СЛУШАЈУ: Родитељи, ђаци и просветари забринути око повратка - свако их својих разлога

Фото АП

Биће отежано јер је за све потребна припрема па и за седење у школи, слушање предавања и концентрацију", овим речима је Милорад Антић из Форума средњих стручних школа објаснио како ће изгледати повратак ђака у клупе 19. априла. Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја су навели да су се до сада и ученици и наставници навикли на комбиновани модел наставе.

- Неопходно је као и до сада да поштују све епидемиолошке мере и да континуирано извршавају своје обавезе - објаснили су из Министарства.

Ученици од петог до осмог разреда су у складу са препоруком Кризног штаба од 15. марта 2021. године прешли на наставу на даљину. Ученици средњих школа су на наставу на даљину прешли 8. марта 2021, речено је из Министарства.

После више од месец дана поново се враћају и у школске клупе.

- Биће им тешко, напорно да седну у школске клупе. Ова школска година ће им проћи са поклоном оцена. Немају покрића у знању. Тешко ће им бити да издрже да седе у клупи пола сата јер су се одвикли од тога. То ће нарочито тако бити у средњим стручним школама - казао је Антић.

Напоменуо је да ће полазак у школу бити тежак и наставницима и родитељима.

- Нажалост, ова школска година ће да прође у припреми за наставу. Следећа година, ако се буде ишло у школу као пре короне, исто ће бити проблематична јер ће ђацима бити неопходно време да се навикну да седе у клупама - истакао је .

Ђаци и родитељи 

На одлуку да се од понедељка враћају у школске клупе, ђаци различито реагују, као и родитељи.

- Моји синови једва чекају да се врате у школу. Недостају им другари а и лакше све науче кад су у школи. По мени је одлука да крену у школе одлична. Искрено, једва сам то чекао. Овако кад уче само онлајн, морам доста да им помажем око градива - казао је један од родитеља деце која иду у једну основну школу у Београду.

Такође је објаснио да му помагање око учења заиста представља проблем због неколико разлога.

- Прво ја радим око 11, 12 сати дневно. Дођем кући преуморан и онда морам њима да помажем око учења. Напомињем да је помагање, кад слушају наставу онлајн, много захтевније. Друго, многе ствари сам ја одавно заборавио и онда морам да се подсећам, односно као да и ја поново учим.

Треће, нисам сигуран да и ја некад градиво добро разумем. Кад иду у школу, они више науче па им је помоћ мање потребна. Четврто због свега наведеног будем нервознији па је онда и њима теже да уче са мном кад сам такав - испричао је искрено отац.

Ученик средње школе из Београда казао је да се не радује повратку у школу јер мисли да ће професори, према његовим речима, да "искористе" њихов "боравак у клупама" само да их испитују.

- Мени ништа не значи да једне недеље идем у школу, па друге да не идем јер онда не могу да се навикнем ни на наставу у школи, нити на наставу онлајн. Више бих волео да само останемо онлајн јер се бојим и короне. Такође се бојим да ћемо у школи само одговарати а не и учити - казао је један ученик.

Напоменуо је да се не боји короне у школи, већ да може да је добије на путу до ње јер мора да иде превозом.

Мајка тинејџерке која иде у гимназију у главном граду, такође, сматра да је боље да јој ћерка до краја школске године наставу похађа само онлајн.

- Моје дете се навикло да учи од куће и добро јој иде. Ми се заиста бојимо да се не заразимо и зато бих волела да не мора да иде у школу - кратко је казала мајка тинејџерке.

Како ће се одвијати настава?

Од понедељка, 19. априла настава ће се одвијати по моделу од 1. септембра уз поштовање свих епидемиолошких мера.

- Ученици од првог до четвртог разреда имаће свакодневну наставу у школи, у мањим групама. Када је реч о ђацима старијих разреда основних школа и ученицима средњих школа, они ће наставу похађати по комбинованом моделу.

Старији основци наставу ће похађати наизменично, непосредно и на даљину, док ће средњошколци једну недељу ићи у школу, а потом једну недељу пратити наставу на даљину - објаснили су за из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Министар просвете Бранко Ружић каже да нема никаквих проблема пред почетак наставе по моделу од 1. септембра.

Он је за Танјуг рекао да је важно да два месеца пред крај школске године ученици у континуитету, уз поштовање свих епидемиолошких мера, приведу на квалитетан начин школску годину.

Министар подсећа да је у питању више од 1.700 основних и средњих школа.

Упозорио је да уколико епидемиолошка ситуација у некој локалној самоуправи буде ризичнија, може се догодити да та школа преко школске управе упути захтев и молбу да им се одобри да наставу одрже на даљину.

- Таквих случајева нема у неком великом броју - рекао је Ружић.

Кризни штаб

Кризни штаб донео је одлуку да се од понедељка, 19. априла ђаци враћају у школске клупе, и то старији разреди основних школа и средњошколци, изјавио је епидемиолог Предраг Кон након седнице. Они ће наставу похађати по моделу од 1. септембра - по сменама, са мање ученика у одељењима, уз обавезу ношења маски.

На питање зашто је донета одлука да се ђаци врате у клупе иако је и даље на дневном нивоу велики број новозаражених, Кон каже да, ако би се по томе и тако одлучивало, никада не би било време за то.

- Ризик постоји, мислим да су се све мере показале и корисним и успешним, затварање је било да британски сој када стигне, а стигао је, не захвати школски узраст - казао је др Кон и додао да следи и распуст 30. априла тако да вирус не може толико да се подигне за то време.

Шта ако се појаве симптоми ковида 19

Уколико се симптоми појаве ван школе, потребно је јавити се у Ковид амбуланту надлежног дома здравља, и не одлазити у школу, већ само обавестити надлежну особу у школи.

Ако се симптоми јаве у школи, а ради се о ученику, њему се одмах ставља маска, смешта се у празну учионицу за изолацију, и обавештавају се родитељи и надлежни институт, то јест Завод за јавно здравље. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа која мора да користи маску и рукавице.

Ако се симптоми појаве код особља, она се одмах јавља у ковид амбуланту надлежног дома здравља, а надлежна особа из школе о томе обавештава надлежни институт односно завод за јавно здравље.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dule

17.04.2021. 15:47

Čuj biće im teže da sede i uče.. ko da su oni dosad nešto učili. Javna je tajna da nema više ponavljanja. U školama se deca prevode u naredni razred sa nedovoljnim ocenama. Nedovoljnim? Za šta nedovoljnim?