НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ, НИ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: У Александровцу протест мештана жупских села, стрепе да ће радови уништити природу и здравље!

С. БАБОВИЋ

16. 04. 2021. у 19:21

МЕШТАНИ жупских села протестовали су у центру Александровца због најаве отварања каменолома на локацији Рађевице, у атару места Грчак.

НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ, НИ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: У Александровцу протест мештана жупских села, стрепе да ће радови уништити природу и здравље!

Фото: С. Бабовић

Потписивана је петиција, која ће бити предата локалној самоуправи, али ће и осам посебних захтева бити, како је најављено у "Одбору за одбрану Рађевице", прослеђени Oпштини, државном врху, Министарству рударства и енергетике, као и Министарству за заштиту животне средине.

Незадовољни житељи траже да се обуставе сви даљи радови на изградњи каменолома, да општинско руководство спречи ту изградњу, да се локални парламент изјасни о овом питању, а међу захтевима је и обезбеђивање заштите свих културних добара и споменика културе на овом подручју, као и враћање Рађевице у првобитно стање.

Надају се да ће се у решавање проблема укључити врх државе на челу са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. Међу новим захтевима је да Скупштина општине донесе одлуку о забрани изградње МХЕ на подручју општине, као и да се долина Расине која пролази кроз територију Александровца прогласи за туристички простор.

- Рачунали смо да ће нам Општина помоћи, били су уз нас једно време, сада покушавамо да се сами изборимо против отварања каменолома - наводи, за "Новости", Александар Стајковац, председник МЗ Плеш. - Ово је сада стварно "минут до 12" да спречимо отварање каменолома, тако смо протест и назвали.

Подршка мештанима дошла је од више еколошких организација, а окупљенима се обратио и Александар Панић, из покрета "Одбранимо реке Старе планине". Како су "Новости" писале, мештани села Грчак, Борутићи и Плеш протестовали су и 1. априла, на самом локалитету Рађевице. Страхују да ће са експлоатацијом камена "дијабаз" који је редак у Србији, а идеалан за изградњу путне инфраструктуре, бити погубан по природу и здравље.

У фирма "Хеми фреш д.о.о.", која је земљиште закупила од ЈП "Србија шуме" раније су предочили за "Новости" да поседују машине које су потпуно безбедне, као и да су за све досадашње истражне радње имали све потребне дозволе. У овом пројекту су дуже од две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)