МАЈКА ЗАРАЗИЛА БЕБУ У ТРУДНОЋИ: Новорођенче из Крагујевца прикључено на респиратор - Лекари истичу да је то најтежи забележени случај

Новости онлајн

16. 04. 2021. у 16:16

ЛЕКАРИ крагујевачке Клинике за неонатологију боре се за живот новорођенчета које је на свет дошло пре седам дана, заражено короном.

МАЈКА ЗАРАЗИЛА БЕБУ У ТРУДНОЋИ: Новорођенче из Крагујевца прикључено на респиратор - Лекари истичу да је то најтежи забележени случај

Фото: Депоситпхотос

То је прва беба у овом делу Србије која је прикључена на респиратор.

Према речима начелнице Клинике за неонатологију др Драгане Ристић, породиља, мајка детета, је из Трстеника, а породила се у Краљеву. Није знала да је заражена, јер била асимптоматски носилац вируса.

- Корону је пренела беби у трудноћи, вероватно преко плаценте. Одмах након рођења, беба је у првих три сата развила температуру и поремећај дисања. У Краљеву је урађен антигенски тест који је показао цовид. Првог дана је дете пребачено код нас, у Крагујевачки клинички центар, где је потвђен и ПЦР тест.

Новорођенче је на респиратору, на вештачким плућима. Још увек није у стабилном стању, животно је угрожено, јер има компликације ковида које постоје. Има запаљењске параметре који говоре да је у Цитокинској олуји, која може да буде фатална, каже др Ристић.

Ово је, према речима лекара, најтежи до сада случај ковида код деце у овом делу Србије.

До сада су деца, која су била заражена, имала лакше симптоме - температуру, цурење носа или ретко лакши облик упале плућа.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)