ИСТРАЖИВАЊЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ПОКАЗАЛО: Пандемија ковида враћа људе својим кућама

Novosti online

16. 04. 2021. у 15:33

Пандемија ковид-19 је створила неочекиване прилике, чак и у руралним областима, за земље југоисточне Европе које се боре са смањењем броја становника, показује извештај који је данас представљен од стране УНФПА, Популационог фонда Уједињених нација.

ИСТРАЖИВАЊЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ПОКАЗАЛО: Пандемија ковида враћа људе својим кућама

Фото: МУП Србије

- Већ деценијама је постојао само један правац за мигранте из југоисточне Европе: ка градовима и просперитетним земљама западне Европе. Али откад се десио ковид-19, многи мигранти су се вратили у своју домовину, и чак видимо обећавајуће знаке руралног оживљавања - изјавила је Алана Армитаж, директорка УНФПА за југоисточну Европу и централну Азију.

Током првих недеља и месеци пандемије, стотине хиљада људи који су живели и радили у Енглеској, Немачкој, Швајцарској и другим земљама - вратили су се својим кућама. Иако не постоје прецизни бројеви повратника и повратница, подаци из Бугарске показују да се више од пола милиона људи током периода прве изолације, док се у Србију, по неким проценама, већ у првим данима пандемије, у марту 2020, вратило више од 300.000 грађана.

- Земље југоисточне Европе сада имају прилику да креирају подстицаје за оне који су се вратили, са њиховим вредним искуствима и знањима, да остану и убрзају новонастали помак ка животу на селу, чинећи руралне области привлачним - додала је Армитаж.

Према пројекцијама које су рађене пре пандемије, Србија ће до 2050 имати 24 одсто мање људи. Са скоро половином становништва које живи у Београду, Новом Саду, Нишу и Суботици, многа села су остала са само 500 и мање становника.

Још од 2013. године, пријављено је да се 250.000 људи кретало из руралних у урбане области на годишњем нивоу. Ипак, процењено је да је око милион људи (од свеукупне популације од нешто мање од седам милиона) живело у руралним областима 2020. године, укључујући 175.000 пензионера.

Водећи експерти, активисти, истраживачи, новинари, и национални и интернационални развојни партнери су предложили начине на које би земље у региону могле да искористе повратне миграције, како би преокренуле деценијску депопулацију села, процес који се некада чинио незаустављивим. Ови начини укључују: побољшање миграционих података, решавање пореских проблема за повратнике за платама из иностранства, укључивање локалних самоуправа, комбиновање урбаних вештина са локалним традицијама и знањима, унапређење инфраструктуре и дигитализације у руралним областима које имају потенцијал, и ангажовање дијаспора.      

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)