ЦИКЛОН ИЗ АФРИКЕ ДОНОСИ ХЛАДНИ ТАЛАС: Ево какве ће температуре бити следеће недеље и када ће напокон да отопли

Новости онлине

16. 04. 2021. у 09:36

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило је на свом фејсбук налогу објавио детаљну прогнозу за наредни период.

ЦИКЛОН ИЗ АФРИКЕ ДОНОСИ ХЛАДНИ ТАЛАС: Ево какве ће температуре бити следеће недеље и када ће напокон да отопли

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен/Windty

Он истиче да ће се у суботу ка нама ширити утицај новог циклона који ће се из области северне Африке премешати ка Јонском мору, и да ће као последица тога у суботу ујутро над јужним и средњим Јадраном, већим делом Црне Горе и југоистока Србије бити наоблачење са кишом и снегом на планинама.

- Током дана ово наоблачење ће се проширити над целу Србију, Црну Гору, највећи део БиХ, а касније и над већи део Хрватске доносећи у низијама кишу, а у пределима преко 800мнв поново суснежицу и снег. Најмање падавина на северном Јадрану и на делу средњег Јадрана заједно са југом Херцеговине. Ветар ће окренути на североисточни и источни смер на копну, док ће на западу Хрватске и БиХ бити јак северни, а дуж северног и дела средњег Јадрана јака и олујна бура.

Чубрило истиче да ће у суботу температуре максимално бити од само око +6 на југоистоку Србије до око +13 на северозападу Хрватске, и да ће се од недеље до среде наш регион налазити под утицајем циклона са југоистока Европе, док ће са севера и даље притицати хладан ваздух.

Преовлађиваће умерено до знатно облачно уз повремену кишу, док ће изанд 900мнв бити налета снега.

- На срећу са малом изменом путање тог циклона ка истоку изнад нашег региона се више не очекују тако обилне падавине које су јуче симулиране, тако да у овом моменту нема опасности од појаве врло обилне кише и евентуалних поплава. Највећи део региона би по тренутним поставкама у просеку добио око 15мм талога, што су јако потребне залихе влаге за долазећи летњи период. Још увек постоји одређена вероватноћа да се количине падавина поново повећају, али мислим да су тренутне симулације веома стабилне. Све до среде би се задржало релативно хладно време уз дневне максимуме испод и знатно испод просека за другу половину априла и температура би се углавном кретала од +6 до +13 степени Целзијуса. Коначно би опасност од мразева престала у пределима испод 900 мнв

- пише Чубрило.

Метеоролог истиче да се у другом делу наредне недеље очекују стабилизација и отопљење, да ће падавине  престати, а дневни максимуми ће се барем приближити дугогодишњем просеку и требали би се кретати од +11 до +18 степени Целзијуса. Ноћи и јутра би уз ведро време поново били доста хладни али се јутарњи мразеви углавном више не очекују.

- На жалост ни ово побољшање за сада не делује дуготрајно и нумерички модели већ за крај долазеће недеље и наредни викенд симулирају ново погоршање и јаче захлађење. Са друге стране дугорочне пројекције ЕЦМWФ од вечерас нису претерано повољне за долазак дужег периода стабилног и топлијег времена и за сам крај овог и почетак наредног месеца пројектују да такође буду хладнији од просека, док ни за остатак маја немају сигнал за неко изражено позитивно одступање температуре од просека, мада би се сигнал за хладно време током месеца полако изгубио - закључује метеоролог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)