МАУЗОЛЕЈ АЛБАНСКОМ ТЕРОРИСТИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Министарство прикупља информације о комплексу посвећеном капетану Лешију

Ј. Ж. С.

16. 04. 2021. у 11:00

МИНИСТАРСТВО за рад, запошљавање, борачка и социјална питања затражило је од свих надлежних државних органа и институција информације о маузолеју посвећеном једном од вођа терористичке ОВПБМ Ридвану Ћазимију, који се гради на месту његове погибије у Великом Трновцу код Бујановца.

МАУЗОЛЕЈ АЛБАНСКОМ ТЕРОРИСТИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Министарство прикупља информације о комплексу посвећеном капетану Лешију

Фото: Архива "Новости"

Министарство је реаговало после писања "Новости", да у бујановачкој општини ниче спорни спомен-објекат посвећен контроверзном терористи познатом по надимку "капетан Леши". Стручне службе зато су затражиле све релевантне податке о овој грађевини, после чега ће бити познато на који начин ће држава реговати у овом случају.

Иако у општини Бујановац тврде да нико званично није поднео захтев за издавање дозволе за изградњу маузолеја једном од најозлоглашенијих албанских терориста, на друштвеним мрежама су могли да се виде чак и снимци радова на овом објекту.

- Обратили смо се општини Бујановац, а затим Заводу за заштиту споменика културе, као и министарствима правде, државне управе и локалне самоуправе и грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Процедура за уређење или уклањање ратних меморијала регулисана је Законом о ратним меморијалима који је у нашој надлежности - тврде у Министарству рада.

Ридван Ћазими је био један од локалних команданата тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе и за њега постоје основане сумње да је учествовао у многим терористичким нападима. Такође је командовао групом од 600 до 700 људи, 112. бригадом која се доводи у везу са највише терористичких напада, односно предузимањем активности супротних уставном поретку Србије.

Фото: Архива "Новости<"

- Све су то разлози из којих би требало спречити бесправно постављање таквог меморијала - истичу у Министарству.

Међу Албанцима у Бујановцу се изградња маузолеја на брду изнад Великог Трновца, недалеко од места где је 2001. године Ћазими убијен, међутим, и даље чува под велом тајне. Нико из Удружења ветерана ОВПМБ не жели да говори о плановима, док у Општини тврде нису издали дозволу за изградњу било каквог објекта. По њиховом мишљењу, ако тако нешто постоји, онда је реч о "дивљој градњи". Део локалних Албанаца, иако се о томе јавно не говори, не гледа са симпатијама на подизање маузолеја у Трновцу, сматрајући да је посреди непотребна провокација државе Србије.

БЕЗ ОПШТИНЕ НЕМА РУШЕЊА

СПОРНИ маузолеј није једино обележје подигнуто у част Ридвана Ћазимија. Већ постоји споменик на улазу у Велики Трновац где је и сахрањен, на коме годинама стоји застава Албаније. Као и друга обележја, попут оног Аћифу-ефендији у Новом Пазару, и овај, по Закону о ратним меморијалима, мора да буде уклоњен. Проблем је што за такав потез иницијативу морају да поднесу локалне власти, које су често стајале иза њиховог подизања.

Без обзира на то, на друштвеним мрежама ветерани су се хвалили и фотографијама замишљеног пројекта у коме се планира да буду смештени лични предмети попут униформи, књига и џипа. Изградњу финансијски помажу добростојећи Албанци, а међу њима чак и политичари.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)