ДА ЛИ ТРЕБА ПРИМИТИ ВАКЦИНУ ПОСЛЕ ПРЕЛЕЖАНОГ ВИРУСА? Ана Глигић: Научници су дали одговор на ово питање

Novosti online

15. 04. 2021. у 23:39

ИАКО су стручњаци препоручили вакцинацију након прележане болести, одређен број грађана и даље оклева са ступањем у следећи ниво борбе са "невидљивим непријатељем".

ДА ЛИ ТРЕБА ПРИМИТИ ВАКЦИНУ ПОСЛЕ ПРЕЛЕЖАНОГ ВИРУСА? Ана Глигић: Научници су дали одговор на ово питање

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Др Ана Глигић, наш познати вирусолог, је и сама примила вакцину против вируса корона, а то је навела као неопходни корак у заштити свог живота, осврћући се на своје године.

Крајем фебруара, тачније 25. у месецу Глигић је ревакцинисана.

- Ја сам примила кинсеку вакцину. Разлог томе је што руска, коју сам првобитно хтела, није била испитана за употребу код људи старијих од 60 година. После три дана моје вакцинације дошла је руска вакцина са потврдом да су извршени тестови над старијим делом друштва, као и да је вакцина безбедна у том случају - објашњавала је тада Ана Глигић.

Међутим недуго након ревакцинације, научници је позлило и она је открила да је и сама заражена вирусом КОВИД-19.

- Добила сам вирус између две вакцине. Вероватно сам ухватила вирус када сам пролазила поред 12. београдске гимназије, где сам ишла кроз гужву ђака. Ја мислим да је на тај начин дошло до инфекције, међутим не гарантујем - наводи Глигић.

На питање да ли сматра да је неопходно вакцинисање особа које су прележале вирус, каже да ни њој то није јасно.

- Не знам... ни мени то није јасно. Вероватно због мутација. Још се ни о вирусу не зна довољно, мало је времена. За вирусуологију треба пуно времена да се рашчисте неке ствари. Ја сам сигурна да је природна инфекција увек боља од вакцине. Научници тврде да после прележане болести треба да се вакцинише, а то и мене збуњује - искрена је она.

Она наводи да ако је појединац природном инфекцијом створио имунитет то представља добру ствар.

- Ако сте природним путем створили имунитет, сматрам да није вакцина боља одбрана од нашег имуног одговора - изјавила је Ана Глигић.

На питање како се тренутно осећа, Глигићка наводи да је њено здравље сасвим у реду.

- Враћам се у нормалу, хвала Богу. Измерила сам ниво антитела и ниво је добар, због природне инфекције, а и вакцинације. Сада сам мирна и могу да идем у кафић - каже задовољно научница.

Различитог става, по питању вакцинације у конкретном случају, је Радмило Петровић, епидемиолог.

- Сматрам да свако треба да се вакцинише. Сигурно да је вакцина боља заштита, улази под кожу. Природни имунитет може бити изграђен добро, али не мора да буде тако- истиче Петровић.

У случају да особа није створила довољно велики број антитела, епидемилог каже да то није једини показатељ стечене отпорности на вирус.

- Нису антитела једини показатељ заштите, постоји и ћелијски имунитет - кратко је рекао Петровић.

Радмило Петровић се иначе и сам зааже за обавезну имунизацију грађана.

- Залажем се за обавезну вакцинацију. Ми смо почели да примењујемо обавезну вакцинацију за време Књаза Милоша одмах по добијању хатишерифа. Он је издао наредбу да се вакцина против великих богиња обавезно примењује од 1839. године - закључује Петровић.

Истраживање на Медицинском факултету у Грацу открило је да људи који су прележали коронавирус имају 91 посто нижи ризик од заразе у идућих седам месеци.

Ниво имунитета након прележане болести је само мало нижи од оног који изазива вакцина Фајзер/ Бајонтек, која је ефикасна 95 одсто. Инфекција коронавирусом дакле узрокује готово исти ниво заштите које имају вакцинисане особе, барем у краћем раздобљу, показало је истраживање рађено у Аустрији.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)