КОЛИКО НЕРАДНИХ ДАНА ИМА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: За Ускрс нам следује мали одмор - а до првог следећег празника ћемо се начекати

Новости онлајн

15. 04. 2021. у 19:10

ПОШТО за предстојеће ускршње и првомајске празнике искористимо пет нерадних дана, до краја године преостаје нам само још један, у новембру.

КОЛИКО НЕРАДНИХ ДАНА ИМА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: За Ускрс нам следује мали одмор - а до првог следећег празника ћемо се начекати

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

У 2021. години званично постоји 13 дана који се празнују нерадно, али ће запослени ипак одмарати само десет, јер неки од празника "падају" за време викенда. Истовремено, гро нерадних дана је у првим месецима године.

После ускршњих празника, следећи нерадни дан је тек у новембру. Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра, што је ове године четвртак, и тада је и последњи нерадни дан у овој години.

Следећи слободни дани су тек наредне 2022. и то прво за Нову годину када су први и други јануар званично нерадни дани, а затим за Божић 7. јануара, док се 27. јануара слави Свети Сава, али радно.

Дан државности се обележава 15. и 16. фебруара, а ове године су та два датума "пала" у понедељак и уторак, па су многи искористили прилику да их повежу са викендом и добију један мали одмор.

Дан победе се празнује 9. маја, али није слободан дан, као и Видовдан који се обележава 28. јуна.

Као и иначе, током лета нема слободних дана, па тада многи користе своје годишње одморе. Изгледа да ћемо овог лета моћи и у Грчку, па су прве резервације већ почеле.

За Ускрс и Први мај пет нерадних дана

Православни верници у Србији имаће за овогоишње и ускршње и првомајске празнике пет нерадних дана, а уколико су запослени то значи да на посао неће ићи од петка, 30. априла до среде, 4. маја.

Пошто ове године празник рада пада у суботу, а Васкрс се прославља у недељу, 2. маја, то значи да ће грађани Србије који славе по јулијанском календару одмарати пет дана.

Према Закону о државним и верским празницима у Србији, ако један од датума када се празнују државни празници "падне" у недељу - не ради се првог наредног радног дана. Али, пошто ће се ове године празновати други дан Ускрса у понедељак, 3. маја, други дан Празника рада (који пада у недељу 2. маја) преноси се на први наредни радни дан - то значи на уторак 4. мај.

За ђаке одмор од 30. априла

У календар врло пажљиво гледају и ђаци, јер им празници често доносе мале распусте. Према календару Министарства просвете, пролећни одмор за ђаке почиње 30. априла и завршава се 9. маја.

Ако пандемија не поквари планове, ученици би на летњи распуст требало да оду 21. јуна, а нова школска године почиње 1. септембра.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)