НЕМА ВИШЕ ДИЛЕМЕ: Оболели од мултипле склерозе могу да приме вакцину против короне

Б.РАДИВОЈЕВИЋ

15. 04. 2021. у 12:41

ЈОШ једна дилема везана за вакцинацију против ковид-19 разјашњена је. Нове вакцине сматрају се безбедним за особе са мултиплом склерозом (МС). То је експертски став Међународне Федерације Мултипле Склерозе и Друштва Мултипле Склерозе Велике Британије.

НЕМА ВИШЕ ДИЛЕМЕ: Оболели од мултипле склерозе могу да приме вакцину против короне

Фото: Printscreen

Професор др Татјана Пекмезовић, епидемиолог на Медицинском факултету Универзитета у Београду, објашњава да се на основу досадашњих искустава са другим вакцинама, не очекује да ће вакцинација против ковид-19 довести до релапса МС, односно атака са изненадном појавом симптома, и бити опасна за особе са МС. То важи и за и пацијенте које се лече имуносупресивним лековима који модификују природни ток болести.

- Изузетак би могле да буду само особе са МС и тешким алергијама - каже проф. Пекмезовић.

- Ниједна од вакцина које су доступне у нашој земљи нису контраиндиковане за примену код особа са МС, јер нису живе вакцине. Одређени лекови из групе ДМТ (терапија која модификује ток болести) могу да смање ефективност вакцина, али и тај нешто смањени одговор је бољи него никакав одговор. Ковид-19 вакцинација није никако разлог за прекид ДМТ код МС, јер би то била већа штета него потенцијално мање ефективан одговор на вакцину.

Професорка Пекмезовић каже да нешто мања ефективност вакцина може да се очекује код особа које су на терапији окрелизумабом, финголимодом, кладрибин таблетама и алемтузумабом.

- Стога они код којих се планира започињање ове терапије, треба да се, уколико је могуће, претходно вакцинишу - напомиње проф. Пекмезовић.

Од почетка епидемије ковида, оболели од ове болести, којих је у Србији 9.000, као и други хронични пацијенти у посебној су ситуацији, јер је пажња у здравству преусмерена првенствено на пријем и лечење оболелих од инфекције вирусом корона.

Иако су све редовне контроле за пацијенте биле отказане, особе оболеле од мултипле склерозе могле су, уколико је наступило погоршање болести, да буду примљене и прегледане у неуролошкој амбуланти Поликлинике, као и у Ургентном центру Универзитетског Клиничког центра Србије.

ВОДИЧ ЗА ОБОЛЕЛЕ

На трибини Друштва Мултипле склерозе Србије, једног од најстаријих удружења пацијената у Србији - "Хајде да причамо о мултиплој склерози", поред тога што су пацијенти могли да чују најтачније информације од истакнутих стручњака из ове области, први пут представљен је и Водич за оболеле и њихове породице, који су писали пацијенти за пацијенте. Трибина се емитује на yоутубе каналу Друштва МС Србије, док ће водич пружити све оно што је потребно некоме ко је тек сазнао да болује од мултипле склерозе, али и онима који већ дуго живе са овом дијагнозом. Која је то дијагностика и какво лечење могу да очекују, до танчина је објашњено уз помоћ других пацијената, коју су то све већ проживели.

После прегледа, уколико је било индиковано, оболели су примани и лечени на Клиници за неурологију. Осим тога, пацијентима је у целом овом периоду пандемије, ординирана о трошку РФЗО терапија лековима који модификују природни ток мултипле склерозе и праћени њени ефекти, на Клиници за неурологију или на одсеку Неурологије у Поликлиници.

Захваљујући овоме се сада у УКЦС лечи овим лековима око 1.500 болесника, што је двоструко већи број него пре пандемије.

Мултипла склероза је највећи имитатор од свих неуролошких од МС-а у Србији је у порасту. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Жене обољевају два пута чешће од мушкараца. Након 15 година од увођења лекова прве генерације за лечење мултипле склерозе, држава је почетком 2020. године на позитивну листу лекова уврстила најсавременију и високо ефикасну терапију, која до сада није била доступна ацијентима. За оболеле је тако учињен велики помак, а број оболелих од мултипле склерозе који се лече на ерет РФЗО је удвостручен.

- Нове терапије значајно успоравају прогресију болести, смањују учесталост погоршања и значајно побољшавају квалитет живота оболелих, што је важно, јер МС током времена има тенденцију акумулације онеспособљености, па се пацијенти годинама боре са различитим проблемима везаним за физичко, ментално и социјално здравље. За сада имамо 800 пацијената који примају ову најсавременију терапију. То је савршен резултат, посебно када знамо да се дешава у време пандемије ковид -19, а држава је, упркос тешкој ситуацији издвојила велика средства и омогућила најквалитетнију терапију. Увођење ове терапије баш у време епидемије био је огроман изазов. Поносни смо што је наш велики напредак у третману особа са мултиплпм склерозом, препознат и ван граница наше земље, па тако, колеге из Енглеске, Србију истичу као пример по питању унаређења лечења мултипле склерозе - каже проф. др Јелена Друловић, начелница Одељења за имунски посредоване болести ЦНС-а, Клинике за неурологију у УКЦС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)