НЕМАМО ДРУГО ОРУЖЈЕ ОСИМ ВАКЦИНЕ: Више отпуста него пријема у "Мишовићу"

Novosti online

15. 04. 2021. у 09:16

У "Др Драгиша Мишовић" тренутно се налази око 200 пацијената, у јединици интензивног лечења се налази 60 пацијената, од тога је њих пола на неком виду механичке вентилације", рекла је начелница Анестезије Душка Игњатовић.

НЕМАМО ДРУГО ОРУЖЈЕ ОСИМ ВАКЦИНЕ: Више отпуста него пријема у Мишовићу

Фото: Принтсцреен

Начелница Анестезије КБЦ "Др Драгиша Мишовић", Душка Игњатовић рекла је да је за анестезиолога који је у интензивној нези и бави се лечењем најтежих пацијената, свака смена је једнако тешка, тамо се људи боре за живот и критично су угрожени.

- У "Др Драгиша Мишовић" тренутно се налази око 200 пацијената, у јединици интензивног лечења се налази 60 пацијената, од тога је њих пола на неком виду механичке вентилације- навела је анестезиолог. 

Према њеним речима, болница у којој ради је практично годину дана била увек пуна, али може се приметити последњих пар дана да је број отпуштених пацијената нешто већи од примљених пацијената.

Додала је да се сада може рећи да имају празне капацитете и да "Др Драгиша Мишовић" није максимално попуњен. 

- У Србији је тренутно 80 посто присутан британски сој вируса. Приметили смо да се клиничке слике драматично брже развијају, за краћи број дана пацијент дође до респиратора, доста је млађих пацијената- навела је Игњатовићева.

Напомиње да је старосна структура пацијената између 50 и 70 година, више има мушкараца, а и међу умрлима има више мушкараца.

Када је реч о динамици имунизације, Игњатовићева је рекла да је фантастична ствар да смо у кратком року добили вакцине, а друга ствар је да је у Србију дошао толики број вакцина и да имамо могућност избора.

- Процес вакцинације треба да се настави, а можда и да се убрза јер је циљ да се у што краћем року што већи број вакцинише. Морамо да надјачамо антивакциналне лобије, морају људи да схвате значај вакцинације- навела је анестезиолог и истакла да сем вакцине немамо друго оружје.

Каже да Србија није изоловано острво и да не значи много да само ми будемо вакцинисани и да чим пређемо границу имамо другу слику. 

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)