ОВОГ ДАТУМА НАМ СЕ ВРАЋА ПРОЛЕЋЕ: Детаљна прогноза метеоролога Марка Чубрила (ФОТО)

Новости онлине

15. 04. 2021. у 08:53

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило објавио је данас прогнозу за наредни период, којом најављује кишовито време, али и датум од ког би требало да нам се врати право пролеће.

ОВОГ ДАТУМА НАМ СЕ ВРАЋА ПРОЛЕЋЕ: Детаљна прогноза метеоролога Марка Чубрила (ФОТО)

Фото: З. Кнежевић/Принтсцреен/Windy

- У петак после још једног врло хладног јутра које поново доноси опасност од касног мраза, током дана претежно сунчано и још мало топлије уз слаб ветар и дневни максимум од 8 до 14 степени Целзијуса. На жалост ово побољашње је врло кратког века - пише Чубрило.

Он истиче да се развијањем новог циклона над обалом Северне Африке већ у суботу пре подне на југу, југоистоку, а касније и над источним, средишњим и северним пределима региона очекује јаче наоблачење са кишом, дуж јужног и дела средњег Јадрана и на југу Херцеговине и грмљавинским пљусковима, док ће поново на планинама бити снега уз снежну границу на око 800мнв. Суво ће се задржати на западу и северозападу региона. Ветар у окретању на источни квадрант и у појачању, а на северном Јадрану јака и олујна бура.

- Од суботе увече до среде наредне недеље све је изгледније да временске прилике над већим делом региона бити под утицајем циклона који ће се преко Јонског мора и Грчке премештати даље на исток. Он би посебно утицао на време изнад источних, југоисточних, североисточних и делом средишњих предела региона доносећи налете доста јаке кише у низијама и налете снега на око 800-900мнв, док би дуж јужног Јадрана повремено било и грмљавинских пљускова - истиче метеоролог.

За део региона где ће утицај циклона бити најјачи модели дају акумулације које прелазе 30мм, а врло често прелазе и 50мм талога у тих неколико дана. То су врло значајне акумулације за релативно кратко време и развој синоптике око овог датума треба детаљно пратити, јер у колико би се овакве пројекције задржале добар део региона би имао изузетно обилне падавине за овај месец те би могло бити проблема са водом, посебно код планинских потока и река.

- На срећу после 22. априла све упућује да коначно улазимо у лепши део пролећа где би се максимуми кретали и око 20 степени Целзијуса, а појава кише би најчешће била у облику пролећних пљускова. Сумирано, пред нама је барем још 5-6 дана врло хладног и падавинама богатог времена, али ће се после викенда фокус пажње из ниских температура, снега и мразева полако преместити ка потенцијално обилним падавинама над делом региона - саопштио је метеоролог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)