"ФАНТАСТИЧАН УСПЕХ СРБИЈЕ У ВАКЦИНАЦИЈИ": Италијански медији не престају да извештавају о масовној имунизацији и нашој борби против короне

Тањуг

14. 04. 2021. у 23:19

У СРБИЈИ кампања масовне имунизације протв ковида-19 веома добро напредује, живот је готово нормалан, раде барови, заштитне маске изгледају само као сећање, овим речима новинар популарне емисије “Хијене”, телевизије Медијасет, почиње репортажу о фантастичном успеху Србије у анти-ковид вакцинацији.

ФАНТАСТИЧАН УСПЕХ СРБИЈЕ У ВАКЦИНАЦИЈИ: Италијански медији не престају да извештавају о масовној имунизацији и нашој борби против короне

Фото: В. Данилов

Новинар Гаетано Пекораро је и сам допутовао у Београд ,а пре тога се уверио да и странци, уколико то желе, могу да се пријаве за вакцинацију у Србији и то онлајн.

То је, тврди новинар, изазвало велико интересовање Италијана и Аустријанаца.

Једина замерка је, примећује новинар, што је формулар који се мора испунити само на српском јкезику.

У емисји италијански гледаоци су обавештени да су у Србији доступне разне вакцине - Фајзер, Модерна и АстраЗенека, али и кинеска Синофарм и руска Спутник В”

- Наш први задартак је био вакцинација становништва, дакле медицински, а не геостратешки. На време смо направили уговоре о куповини са свим произвоџачима и са Истока и са Запада. А затим смо много уложили у дигитализацију процеса пријаве за имунизацију. Наши грађани могу за 30 секунди да се пријаве и добију потврду да су ушли у евиденцију оних који желе да се вакцинишу - рекла је новинару премијерка Ана Брнабић.

Италијанске новинаре је нарочито занимало како је Србија успела да договори испоруку руске вакцине која у Италији још није доступна:

- Још у време истраживања и производње вакцине договорили смо са руским партнерима о свим детаљима, а након што је вакцина одобрена у Русији, тражили смо узорке и након што је наша агенција за одобравање употребе лека дала сагласност, почели смо увоз. Све је то обављено у року од три седмице - рекла је премијерка.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Ово је посебно интересантно за италијанске гледаоце, јер у Италији нема довољно вакцина, на располагању су само оне које су набављене путем европског система Ковакс, а и њих нема довољно, док се већ месецима чека да Европска, а затим и италијанска агенција за лекове евентуално одобре употребу руске вакцине.

- И још Италијани не могу да бирају којом вакцином ће бити имунизовани - наводи новинар и објашњава да уколико особа која је на реду за вакцину одбије лек који јој се нуди, мора да чека нови термин често дуже од месеца дана.

На крају емисије закључује да би Италија, према садасњем ритму вакцинације “имунитет крда” могла постићи у фебруару наредне године, а у Србији ће већ крајем јуна 60 одсто грађана бити вакцинисано, а имунитет крда могао би се постићи у јулу.

Ово није први медиј који у Италији пише о великом успеху Србије у анти-ковид вакцинацији становништа.

Прошле седмице дневни лист “Ил Манифесто” под насловом “Фантастични успех Србије” писао је о одлично организованој и усојешној кампањи масовне имунизације становништа у Србији и чињеници да Србија поклања вакцине својим суседима, али и да сви странци који су дошли могли да се имунизирају.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)