ЗАЈЕДНИЧКИ У ОДБРАНУ СРБИЈЕ: На "Пасуљанским ливадама" и "Орешцу" здружена вежба Војске и припадника МУП

Р. Др.

15. 04. 2021. у 09:11

ЈЕДИНИЦЕ Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на полигонима "Пасуљанске ливаде" и "Орешац" изводе здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем "Одговор 2021". У сложеним маневрима који ће свој врхунац имати у суботу учествује око 1.200 војника, подофицира и официра ВС и око 300 припадника полиције.

ЗАЈЕДНИЧКИ У ОДБРАНУ СРБИЈЕ: На Пасуљанским ливадама и Орешцу здружена вежба Војске и припадника МУП

Фото мод.гов.рс

У вежби учествују припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП Србије. Како наводе у ВС и МУП, реч је о вежби чији је циљ провера система одбране да одговори на угрожавање безбедности државе и грађана.

- Вежба "Одговор 2021" има циљ да синхронизује дејство војске и полиције у одређеним кризним ситуацијама - објашњава заменик команданта Ратног ваздухопловства ВС бригадни генерал Жељко Билић. - Успешно ћемо демонстрирати да су два система, који су ослонац безбедности Србије, способни да брзо и ефикасно осујете сваку оружану акцију усмерену против наше земље и њених грађана.

Генерал Билић истиче да ће јавност имати прилику да се увери у моћ и ефикасност дејства јединица ВС, али и види резултате улагања у опремање и модернизацију оружаних снага.

Заменик команданта Жандармерије, пуковник полиције Боро Гладовић каже да је "Одговор" прилика да се провери ниво оспособљености и синхронизованог деловања војске и полиције.

- Грађани су навикли да жандармерију гледају најчешће у полицијским задацима и акцијама помоћи становништву. Овом приликом показаћемо и њену улогу у одбрани државе и грађана - каже Гладовић. - На два војна полигона распоређено је 220 припадника Жандармерије, око 80 припадника осталих јединица МУП, као и 30 борбених возила. У вежби користимо најсавременије наоружање и опрему која је недавно набављена и која повећава ниво способности.

ФИНАЛЕ У СУБОТУ

ФИНАЛЕ велике вежбе на полигонима "Пасуљанске ливаде" и "Орешац" биће одиграно у суботу, у присуству највишег државног и војног руководства. Поред изузетне обучености и високог нивоа синхронизације, у суботу ће бити представљена и ефикасност дејства дела најсавременијих система наоружања које користи Војска Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)