КАКО ШТИТИ ФАЈЗЕР, А КАКО АСТРАЗЕНЕКА? Објављено прво истраживање - ово је одговор на питање које занима многе

Танјуг

14. 04. 2021. у 22:26

ПРВО истраживање британских научника које је директно упоређивало имуни одговор код вакцина Фајзер и АстраЗенека утврдило је сличан ниво стварања антитела и нешто јачи одговор када су у питању Т-ћелије код особа које су примиле британску вакцину, саопштено је данас.

КАКО ШТИТИ ФАЈЗЕР, А КАКО АСТРАЗЕНЕКА? Објављено прво истраживање - ово је одговор на питање које занима многе

Фото: Ј.С.

Британски научници саопштили су да је у студији, која је утврђивала разлике у имуном одговору на Фајзерову и вакцину против Ковид-19 компаније АстраЗенека, утврђено да обе изазивају слично снажну реакцију у стварању антитела код особа преко 80 година старости након примљене прве дозе.

Агенција наводи да је истраживање такође открило да је важна компонента имунолошког система, позната као Т-ћелије, показала јачи одговор код оних који су добили вакцину АстраЗенека него код оних који су добили Фајзер, за шта научници сматрају да је податак који треба даље проучавати.

Шта су Т-ћелије?

Т-ћелије су врста имунолошких ћелија, чија је главна сврха идентификација и уклањање нападајућих патогена или заражених ћелија.

То чине помоћу протеина на својој површини, који се могу везати за протеине на површини патогена. Свака Т-ћелија је високо специфична – постоје милијарде могућих верзија ових површинских протеина, који могу да препознају различите делове патогена.

Будући да Т-ћелије (Т лимфоцити) могу годинама да циркулишу у крви након инфекције, оне такође доприносе „дуготрајној меморији“ имунолошког система и омогућавају му бржи и ефикаснији одговор када је изложен старом непријатељу.

Отуда је значај Т меморијских ћелија у борби против поновљених инфекција, изузетно значајан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)