НА ОВЕ ВАКЦИНЕ БРАЗИЛСКИ СОЈ НЕ УТИЧЕ: Мутација вируса из Бразила смањује ефикасност неких цепива

Танјуг

14. 04. 2021. у 19:47 >> 19:55

НАУЧНИЦИ у Бразилу су утврдили да сој П1 новог коронавируса, који је одговоран за тренутни смртоносни талас КОВИДА-19 у тој земљи, мутира тако да обезбеђује већу отпорност на антитела стварају вакцине.

НА ОВЕ ВАКЦИНЕ БРАЗИЛСКИ СОЈ НЕ УТИЧЕ: Мутација вируса из Бразила смањује ефикасност неких цепива

Фото: Депоситпхотос

Ројтерс преноси да су научници Фондације Освалдо Круз из Риа де Жанеира (Фиоцруз) спровели истраживање сојева који циркулишу у Бразилу и пронашли мутације у „спајк“ делу вируса који је одговоран за улазак и заражавање ћелија.

Научници су саопштили да би те промене могле учинити вирус отпорнијим на вакцине које циљају „спајк протеин“ и верују да је то још један механизам који вирус производи да би избегао деловање антитела.

Ројтерс преноси да је Фелипе Навека, један од аутора студије коју је Фиоцруз спровео у амазонском граду Манаусу, где се верује да је сој П1 настао, рекао да се чини да су ове промене сличне мутацијама виђеним у још агресивнијој јужноафричкој варијанти коронавируса, за коју су истраживања показала да неким вакцинама значајно смањује ефикасност.

Фото: Depositphotos

-Ово је посебно забрињавајуће јер вирус наставља да убрзава своју еволуцију- рекао је Навека, преноси агенција.

Студије су показале да је сој П1 чак 2,5 пута заразнији од оригиналног коронавируса и отпорнији на антитела, а за Естер Сабино, научницу са медицинског факултета Универзитета у Сао Паулу, која је водила прво секвенцирање генома коронавируса у Бразилу, мутације соја П1 нису изненађујуће с обзиром на брз темпо преноса.

-Ако имате висок ниво преноса, као што је тренутно у Бразилу, ризик од нових мутација и варијанти расте- рекла је Сабино, а наводи агенција.

Ројтерс преноси да су се до сада вакцине, попут оних које су развиле АстраЗенека и кинески Синовак, показале ефикасним против бразилског соја, али да Сабино сматра да би даље мутације могле то да доведу у питање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)