КАКО ЋЕМО ПУТОВАТИ ОВОГ ЛЕТА? Детаљно објашњење о садржају ковид пасоша - Један детаљ је кључ целог система!

Novosti online

14. 04. 2021. у 19:43 >> 19:47

ЗЕЛЕНИ дигитални сертификати, који ће у доба пандемије вируса корона омогућити слободно путовање унутар граница Европске Уније, требало би да почну да се користе за до 1. јуна 2021. године.

КАКО ЋЕМО ПУТОВАТИ ОВОГ ЛЕТА? Детаљно објашњење о садржају ковид пасоша -  Један детаљ је кључ целог система!

Фото: Депоситпхотос

То значи да ће тада коначно бити познато како ћемо тачно посећивати земље ЕУ, а за сада се зна да ће ковид пасоши садржати доказ о примљеној вакцини против корона вируса, негативан тест на корону или присуство антитела код оних који су прележали ковид.

Сертификати ће, како је најавила Европска комисија (ЕК), бити бесплатни, а за особе који немају мобилне телефоне, или се њима не служе, на располагању ће бити сертификати на папиру.

“Кључ” сертификата је QР код - графички код састављен од црно-белих квадрата који садржи личне податке, а у дигиталној верзији пасоша биће садржани QР код, држава порекла и подаци о (не) вакцинисању. Подаци о вакцинацији, тестирању или опоравку од Ковида које се издају у Србији већ садрже QР код.

Кључ сертификата - QР код

Планирано је да папирна верзија “ковид пасоша” садржи личне детаље попут имена и презимена, датума рођења и број пасоша који је оверен QР кодом, са детаљима да ли је путник вакцинисан и да ли је био носилац заразе. Од оних који нису ни вакцинисани нити су прележали ковид тражиће се ПЦР тест, чији ће статус ту моћи да се види.

За путовање у Грчку ствари су већ јасне - ова земља признаје све вакцине против вируса корона, а они који се нису вакцинисали треба да покажу на увид пи-си-ар (ПЦР) или антигенски тест. Ако су међу путницима и малишани, за децу до 10 година неће бити потребни тестови, док ће за старију децу, која нису вакцинисана, такође бити потребан негативан тест. Тренутно је за улазак у Грчку потребно да ПЦР тест не буде старији од 72 сата, а остаје да се види да ли ће исти рок важити и од 14. маја када та земља отвара границе за туристе.

Како ћемо у Италију у шопинг?

А како ће у пракси изгледати када грађанин Србије крене, рецимо у Италију, или било коју другу земљу Европске Уније?

Они који су се вакцинисали Фајзером или АстраЗенеком, не морају да брину, ове две вакцине отварају врата свих земаља ЕУ, пошто их је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА). У том случају, путник само треба да преузме апликацију зеленог дигиталног сертификата или да набаве папирну верзију ковид пасоша.

Али, шта са онима који су вакцинисани, али руском вакцином Спутњик В или кинеском Синофарм?

Земље ЕУ моћи ће, баш као и Грчка, да по сопственом нахођењу одлуче да прихвате руске и кинеске вакцине. Мађарска би, рецимо, могла да буде једна од њих, јер је премијер Виктор Орбан управо примио кинеско цепиво Синофарм. Није искључено да тим стопама крене и Италија, јер је договорила проозводњу руске вакцине.

Колико ПЦР тест треба да буде стар?

У сваком случају, они који се нису вакцинисали цепивом које је аминовала ЕМА неће остати у четири зида, и даље моћи да путују. Али, имаће додати трошак јер ће морати да ураде ПЦР или антигенски тест.

Тренутно је једно од питања колико ће тај тест морати да буде стар, да ли 24, 48 или 72 сата. Како сада ствари стоје, свака земља ће највероватније моћи да да своју “магчну цифру”, у зависности од епидемиолошке ситуације.

За улазак у, на пример, Шпанију ПЦР тест не сме да буде старији 72 сата од момента узимања узорка, а исти случај је и са Фрацуском и Барбаодосом, док је за Данску тај рок 24 сата.

Путници који нису и не намеравају да се вакцинишу из личних или здравствених разлога, неће бити дискирминисани и они ће моћи ћете да скину прашину са пашоша, ако ураде тест.

Фото: Депоситпхотос

Шта са онима који су прележали корону?

Не тако мали број грађана Србије прележао је корону, а све њих интересује да ли ће им са извештајем о тесту бити омогућено несметано кретање. За сада, одговор је “да”, али само ако је позитиван корона-тест стар најмање 20 дана, јер сугерише да путник има антитела.

Остаје још да се види и колико ће зелени сертификати важити, до краја пандемије или краће. Посотји идеја да буду орочени на шест месеци, јер толико је процењено да траје дејство вакцине.

Унутар ЕУ се даље воде расправе о подацима који ће бити прихватани, неке земље имају дилему да ли да прихвате само негативне налазе ПЦР теста, или и брзог антигенског теста. Такође, неке земље ЕУ разматрају да уопште не уђу у “пакт” већ намеравају да сачекају док не буде довољно вакцина за све.

Говорећи о зеленим сертификатима, и када би могли да се примењују, минстарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић је подсетила је да је Европска комисија 17. марта 2021. године започела расправу о њиховом увођењу, и да ће се они примењивати у режиму путовања током пандемије Ковид-19.

- Тренутно државе чланице о том питању усаглашавају ставове на посебној Радној групи Савета ЕУ на којој треба да се усагласи садржај две посебне Уредбе: Уредбе о оквирима за издавање, верификацију и прихватање интероперабилних сертификата о вакцинацији, тестирању и опоравку ради олакшања слободног кретања током пандемије Ковид-19 за држављање ЕУ и Уредба о оквирима за издавање, верификацију и прихватање интероперабилних сертификата о вакцинацији, тестирању и опоравку за држављане трећих земаља који се легално налазе или легално бораве на територији држава чланица током пандемије Ковид-19 - истиче она.

Додаје да су поједине државе чланице ЕУ су у прилог наведене распараве, дефинисале одређене критеријуме за олакшавање туристичких путовања, с обзиром на приближавање летње туристичке сезоне.

- Намера ових држава које полажу пуно на оживљавање туризам јесте да зелени дигитални сертификати постану оперативни до 1. јуна 2021. године - рекла је Јоксимовић.

Влада и Министараство за европске интеграције, наглашава она, одржавају комуникацију са ЕК по том питању, у циљу усклађивања наших потвда које издаје Институт за јавно здравље Србије са дигиталним зеленим сертификатом ЕУ, обзиром да ће подаци о вакцинацији, тестирању или опоравку путника од Ковида бити читљиви у дигиталном облику путем јединственог QР кода, што потврде већ садрже.

- Такође важно је напоменути чињеницу да свака држава чланица задржава право да сама одлучи кога ће пустити преко границе, али можемо рећи да ће се све релевантне вакцине, великих светских произвођача вакцина, јер је главни циљ ових сертификата управо омогућавање несметаног кретања и путовања унутар ЕУ. Изазови који се појављују јесте чување и доступност података из сертификата, што мора да буде у складу са заштитом података о личности, уз адекватно поштовање људских права и принципа недискриминације - закљујуче Јоксимовић.

Аустрија и још 12 земаља не чекају ЕУ

Аустрија и још 12 земаља Европске уније, међу којима је и Хрватска, нису желеле да чекају договор целе ЕУ о ковид пасошима, већ су се договориле о критеријума за стварање такозваних ковид пасоша који би требало да олакшају туристичка путовања овог лета. На листи су Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португалија, Словенија и Шпанија.

Како је најавили, “зелени пасош” би требало ускоро да почне да се примењује а садржаће сертификат о вакцинацији, сертификат о тестирању ПЦР или антигенски, као и сертификат о излечењу (најраније од 20. дана од првог позитивног ПЦР теста). Тај електронски документ биће бесплатан за грађане ЕУ и све припаднике такозваних трећих држава који живе у Унији. Предвиђено је да ти пасоши трају до краја пандемије.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

E PA TO JE NAJVECI PROBLEM

14.04.2021. 19:58

KAKO OTIC U TURSKU? To nije normalno cime se ljudi bave, zar je toliko vazno putovati, bez nekakvih obaveza, i to dobrovoljno, dok svet grca u toj zaraznoj bolesti. Jel tim ljudima vaznije da pocrne na moru, pa makar posle odmora otisli i na respirator, ili u najboljem slucaju dobiju upalu pluca?