ДОКТОРКА АЏИЋ ОТКРИЛА ШТА БРИНЕ ЛЕКАРЕ: Пацијенткиња (32) за 24 сата развила све могуће компликације, на крају и дубоку венску тробмбозу!

Novosti online

14. 04. 2021. у 12:34

ЈУТРОШЊА ситуација у ковид болници у Батајници је доста стабилна и од 930 лежећих места заузето је 810, а број пријема је упола мањи него пре две-три недеље, изјавила је директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукићевић.

ДОКТОРКА АЏИЋ ОТКРИЛА ШТА БРИНЕ ЛЕКАРЕ: Пацијенткиња (32) за 24 сата развила све могуће компликације, на крају и дубоку венску тробмбозу!

Фото: Принтскрин

Она је рекла да су јуче и ноћас примљена 54 болесника, а пре две-три недеље их је примано скоро по 100 сваког дана и ноћи.

Докторка је, међутим, указала да брине то што су клиничке слике болесника сада теже него раније и да је реч о болесницима зависним од кисеоника, па неки одмах морају да се сместе у интензивну негу.

- То су млади, здрави људи који нису гојазни, без коморбидитета а имају необјашњиве упале оба плућна крила и одмах морају на интензивно лечење. То нас јако брине - рекла је др Аџић Вукићевић за К1.

Навела је да је јуче у овој болници преминула најмлађа особа, девојка са само 32 године, која се брзо јавила лекару, била је здрава и брзо смештена у полинтезивну негу али јој се ситуација толико погоршала да је за мање од 24 сата развила слику тзв. белих плућа. Како је испричала докторка, пацијенткиња је развила све могуће компликације, на крају и дубоку венску тробмбозу целе десне ноге.

На питање да ли мисли да је у Србију ушао бразилски сој вируса, докторка је одговорила да званично није, али да по клиничким сликама које виђа и које се компликују другачије него раније, може индиректно закључити да је овај сој вируса стигао и код нас.

- Ако тог соја има у Европи нема шансе да неће бити и код нас, а питање је дана или сата када ће бити регистрован - рекла је др Татјана Аџић Вукићевић.

Када је реч о обољевању од ковида људи који су примили обе дозе вакцине, рекла је да је код њих клиничка слика блажа него код оних који нису вакцинисани. Навела је да су у болници коју води била само два смртна случаја оболелих који су били ревакцинисани, оба пацијента су била старија, у осмој деценији живота и имала срчане слабости, док су сви остали заражени а ревакцинисани излечени.

Истакла је и да би се много више о вирусу и болести знало када би биле дозвољене обдукције преминулих али да то нико у свету па ни код нас не ради. Упитана после којих примљених вакцина је болница у Батајници имала највише заражених, докторка је одговорила да је било највише оних који су примили кинеску вакцину а најмање вакцинисаних руским Спутњиком Ве, али да је то и логично будући да је код нас највише грађана вакцинисано кинеском а најмање руском вакцином.

Истакла је да она није за попуштање мера, већ пре за пооштравање и да се што више људи вакцинише како би се зараза зауставила.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)