ТРАЖЕ ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА ОДБИЈАЊЕ КАНДИДАТА ЗА СУДИЈЕ: АЛУМНИ клуб Правосудне академије се обратио Скупштини и ВСС

В. Ц.

14. 04. 2021. у 12:25

АЛУМНИ клуб Правосудне академије (АКПА) позвао је народне посланике да јавно изнесу разлоге зашто су четири кандидата, која су предложена за избор на судијску функцију, јуче на скупштинском пленуму оспорена.

ТРАЖЕ ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА ОДБИЈАЊЕ КАНДИДАТА ЗА СУДИЈЕ: АЛУМНИ клуб Правосудне академије се обратио Скупштини и ВСС

Фото: Архива

Наиме, Високи савет судства је предложио 37 кандидата за први избор на судијску функцију у Краљеву, Лесковцу, Алексинцу, Сомбору, Новом Пазару, Ужицу и Пожаревцу и предлог одлуке о избору упутио Народној скупштини. Међутим, неки предлози су оспорени без образложења.

АКПА сматра да Народна скупштина, као представништво свих грађана, има пуно право да на судијску функцију не изабере предложене кандидате, али сматра да би у том случају била дужна да Високом савету судства (ВСС), кандидатима и јавности образложи своју одлуку. Посебно указују на чињеницу да двоје оспорених кандидата потичу са Правосудне академије (ПА), што значи да су завршили званичну државну обуку за судије, положили пријемни и завршни испит, где је њихов рад вредновала комисија сачињена од високих правосудних функционера, а поред тога изабрани су за кандидате од ВСС. АКПА позива и ВСС да од Народне скупштине затражи иста објашњења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)