СОС ТЕЛЕФОНИ КЉУЧНИ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Конкурс за доделу средстава организацијама које пружају подршку женама жртвама насиља

Танјуг

14. 04. 2021. у 12:24

КООРДИНАЦИОНО тело за родну равноправност Владе Србије и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, расписали су данас конкурс за доделу средстава невладиним организацијама које пружају подршку женама жртвама насиља преко СОС телефона.

СОС ТЕЛЕФОНИ КЉУЧНИ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Конкурс за доделу средстава организацијама које пружају подршку женама жртвама насиља

Фото В. Данилов

Потредседнице Владе и председнице Координационог тела Зоране Михајловић истиче да у борби против насиља над женама и девојчицама требало би да смо сви заједно.

- Држава је ту да донесе законе и стратегије и да институције раде свој део посла, али родно засновано насиље погађа цело друштво. Да охрабримо жене да пријаве насиље, да не окрећемо главу пред насилницима, да едукујемо младе о родној равноправности, да се више бавимо превенцијом - навела је Михајловићева у саопштењу.

Она је подсетила је да држава заједно са међународним партнерима и организацијама цивилног друштва ради на пружању подршке женама жртвама насиља.

Сврха конкурса је да се обезбеди континуитет у пружању подршке женама у жртвама насиља путем СОС телефонских линија, као и да се ова услуга прилагоди потребама корисница током епидемије вируса ковид 19, напомијне се у саопштењу.

Прецизира се да предлоге пројеката могу поднети организације које пружају специјализовану услугу СОС подршке женама жртвама насиља преко телефона или електронским путем, преко онлајн платформи за комуникацију, електронском поштом и слично, а ради обезбеђивања анонимних консултација, пружања информација о правима, повезивања са другим службама и оснаживања жена.

СОС телефони посебно су важни током дуготрајних кризних ситуација, попут епидемије КОВИД-19, када услед несигурности, ограничења контаката и сужене могућности жена да се обрате институцијама, постоји повећан ризик од ескалације насиља у породици и партнерским односима, објашњава се у саопштењу.

Додаје се да је конкурс битан и због тога што се невладине организације често суочавају са недостатком средстава за континуирано обезбеђивање ове врсте подршке.

Конкурс је расписан у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији III“, који у партнерству са Владом Републике Србије и Координационим телом за родну равноправност заједнички спроводе УНДП, УНИЦЕФ, УН Вомен и УНФПА, уз подршку Владе Шведске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)