ПОЗНАТО КОЛИКО НЕРАДНИХ ДАНА ЋЕ БИТИ ЗА УСКРС И 1. МАЈ: Огласило се Министарство за рад поводом предстојећих празника

Novosti online

14. 04. 2021. у 11:52

ПРАВОСЛАВНИ верници у Србији имаће за ускршње и првомајске празнике пет нерадних дана, а уколико су запослени то значи да на посао неће ићи од петка, 30. априла до среде, 4. маја, одлучило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ПОЗНАТО КОЛИКО НЕРАДНИХ ДАНА ЋЕ БИТИ ЗА УСКРС И 1. МАЈ: Огласило се Министарство за рад поводом предстојећих празника

Фото: П. Милошевић

Пошто ове године празник рада пада у суботу, а Васкрс се прославља у недељу, 2. маја, то значи да ће грађани Србије који славе по јулијанском календару одмарати пет дана.

Како су ову одлуку објаснили из Министарства, по Закону о државним и верским празницима у Србији, ако један од датума када се празнују државни празници "падне" у недељу - не ради се првог наредног радног дана. Али, пошто ће се ове године празновати други дан Васкрса у понедељак, 3. маја, други дан Празника рада (који пада у недељу 2. маја) преноси се на први наредни радни дан - то значи на уторак 4. мај.

Васкршњи празници се празнују почев од Великог петка 30. априла, до другог дана Васкрса, који се прославља у понедељак 3. маја.

За ђаке одмор од 30. априла

У календар врло пажљиво гледају и ђаци, јер им празници често доносе мале распусте. Према календару Министарства просвете, пролећни одмор за ђаке почиње 30. априла и завршава се 9. маја.

Ако пандемија не поквари планове, ученици би на летњи распуст требало да оду 21. јуна, а нова школска године почиње 1. септембра.

За ову годину последњи радни дан је петак, 31. децембар. Пошто нова 2022. стиже у суботу, у понедељак 3. јануара сви запослени ће морати да се врате на посао.

Укупно 13 нерадних дана

Иначе, у 2021. години постоји званично 13 дана који се празнују нерадно, али ћемо због ситуација као што је ова са првомајским и ускршњим празницима, ипак одмарати само десет, јер су неки од њих за време викенда.

Први следећи празник је Дан победе који се прославља 9. маја, али то није слободан дан, као и Видовдан који се обележава 28. јуна. Радно се обележава и Дан сећања на жртве у Другом светском рату 21. октобра.

Током лета нема слободних дана, те тада многи искористе своје годишње одморе. Наредни нерадни дан је тек у новембру. Наиме, 11. новембра, што је ове године четвртак, обележава се Дан примирја у Првом светском рату и тада је и последњи нерадни дан у овој години.

За припаднике исламске заједнице нерадни дани су и 13. мај, први дан Рамазанског бајрама, као и 21. јул, када је први дан Курбанског бајрама. За припаднике јеврејске заједнице је нерадан и 16. септембар, односно први дан Јом Кипур.

За ову годину последњи радни дан је петак, 31. децембар. Пошто нова 2022. стиже у суботу, у понедељак 3. јануара сви запослени ће морати да се врате на посао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)