КАКО ЈЕ НАСТАО БРАЗИЛСКИ СОЈ КОРОНЕ? Докторка Куљић Капулица открива - Промене вируса настају на сваких 10-15 минута

Novosti online

14. 04. 2021. у 08:13

ВИРУСОЛОГ Нада Куљић Капулица казала је да је генетска дивергентност присутна код РНК вируса, какав је вирус корона.

КАКО ЈЕ НАСТАО БРАЗИЛСКИ СОЈ КОРОНЕ? Докторка Куљић Капулица открива - Промене вируса настају на сваких 10-15 минута

Фото: Принтсцреен

- Разноврсност вируса настаје као резултат насумичних мутација, односно промена у геному вируса. Веома је битно да се што више то проучава свуда, где год може у свету да би се видела промена вируса, јер он покушава да измиче нашим контролама. Проучавање промена битно је за лечење, циљне терапије, због дијагностике и вакцина - објашњава докторка.

Она каже да промене корона вируса настају на сваких 10- 15 минута, али већина није значајна.

- Не утичу толико на вируса, међутим до сада је регистровано око 13.000 различитих мутација, с тим што је описано неких 4.000 варијанти вируса. Од свих тих издвојиле су се само три, кентска, јужноафричка и бразилска, најновија. Први подаци о бразилском соју појавили су се већ у јануару ове године. Познати светски епидемиолози су описали епидемију у Бразилу која је почела пре годину дана, у априлу и посебно су нотирали епидемију која се десила у Манаусу. Ту је крајем године једно истраживање показало да је доста људи прокужено овим вирусима. Умирила се епидемија, међутим крајем прошле и почетком ове године поново се догодило обољевање људи који су и били болесни па се интензивирало истраживање и тако је откривено да се ради о новом соју - исрпичала је докторка.

Она наглашава да је кључно да се неке одређене битне промене догађају у С протеину који је заступљен у одређеном броју појединачних вакцина и да је једна од тих која је исто тако кључна слична јужноафричком соју.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)