МИНИСТАР ЛОНЧАР АПЕЛОВАО НА ГРАЂАНЕ: Немојте да за Ускрс прокоцкамо постигнуто

Novosti online

13. 04. 2021. у 23:11

ПРЕШЛИ смо преко 65 одсто вакцинисаних здравствених радника, рекао је министар здравља Златибор Лончар и истакао да је у последњих недељу дана имунизовано 20 одсто запослених у здравству. Поручио је грађанима да се током Ускрса понашају као досад како бисмо што пре изашли из ове ситуације.

МИНИСТАР ЛОНЧАР АПЕЛОВАО НА ГРАЂАНЕ: Немојте да за Ускрс прокоцкамо постигнуто

Танјуг

Министар здравља Златибор Лончар је навео да је коронавирус нешто што се мења из дана у дан и да мисли да је почетак разговора о обавезној вакцинацији дало резултат. Напоменуо је да у Србији тренутно има довољно вакцина, али и да постоји довољна заинтересованост за вакцинацију и да према најновијем истраживању не постоји потреба за увођење обавезне вакцинације.

- Имали смо лекаре вакцинисане у довољном броју, али је био проблем са медицинским сестрама и било је недоумица око трудноће, планирања породице и тога, али смо се организовали, радили трибине, разговарали са њима и тај број се повећао и повећава се сваког дана, тако да у овом моменту, за разлику од других, немамо потребу да уводимо обавезну вакцинацију - рекао је Лончар током гостовања у емисији Упитник на РТС-у.

Истакао је да је у протеклих недељу дана вакцинисано више од 20 процената медицинских радника, што је, како је оценио, огроман број за недељу дана.

- Прешли смо преко 65 процената вакцинисаних здравствених радника. Били смо, кажем, 20 процената мање, али са овом кампањом, са овом акцијом, са разговором са сестрама, прешли смо тај број - навео је Лончар и додао да ће се наставити даље.

Министар здравља је навео да тренутни проценат вакцинисаних здравствених радника даје сигурност и да ће се радити на томе да буде што већи.

Говорећи о томе шта плаши медицинске раднике у вези са имунизацијом, Лончар је објаснио да је највећи проблем био са младим медицинским сестрама због разних дезинформација које су до њих долазиле и да су се оне плашиле за потомство. 

Одговарајући на питање гледалаца о утицају вакцине на стерилитет, министар Лончар је навео да "не постоји ниједан једини научни доказ, студија и било шта да се то дешава са вакцинама које се тренутно налазе у Србији".

- Од последица коронавируса преминуло 14 лекара који су радили у ковид болницама.

Лончар је навео да је у Србији од последица коронавируса преминуло 14 лекара који су радили у ковид болницама и који су имали комуникацију и боравили у црвеним зонама.

- Сви остали лекари нису имали додирне тачке са ковид системом. Велика већина су људи који су преко 70 година, који су у пензији, који нису радили у здравственом систему, радили на неким другим местима или који су били на неким боловањима. То је једини тачан и проверен податак и молим Србију да то зна - казао је Лончар.

Додао је да се број оболелих у здравству мења из дана у дан.

Када је реч о вакцинама и дозволама које су издате за њихову употребу, Лончар је поручио да треба да се говори о чињеницама и да је свака вакцина проверена.

- Наша Агенција за лекове је међу 50 најригорознијих у свету. Како се проверавају вакцине? Проверава се посебно свака серија која дође. Раде се хемијске анализе и све оне анализе коју су неопходне, плус документација која их прати, која је на више хиљада страна за сваку вакцину. То је урађено и овог пута - истакао је Лончар и додао да Агенција за лекове стоји иза тога.

Поновио је да су "чињенице да су вакцине апсолутно безбедне", као и да број од скоро 3.000.000 датих доза вакцина потврђује то што је рекла Агенција за лекове.

Лончар је нагласио да на скоро три милиона датих доза није забележено ни 700 благих реакција на вакцину.

- Црвенило, оток, бол у руци, малаксалост, нека температура или нешто. То су благе реакције - истакао је Лончар.

"Рано је проценити каква је ефикасност вакцина" 

Министар здравља је навео да је исувише рано проценити каква је ефикасност сваке од вакцина које су доступне грађанима Србије и да је све у складу са упутствима произвођача.

- Све вакцине праве довољан број антитела да заштите. Оно што је чињеница, нико од њих није рекао да вас вакцина штити сто посто и да се ви кад примите вакцину нећете разболети. Можете да се разболите ако не водите рачуна. Можете да се разболите ако уђете у велику концентрацију, али ваша клиничка слика ће бити много, много боља и лакше ћете преболети ту корону, него да се нисте вакцинисали - нагласио је Лончар.

Истакао је да се не може са сигурношћу потврдити да ли је неко од пацијената који је примио обе дозе вакцине преминуо, пошто не може да се врши обдукција.

- Можда можемо да сумњамо да имамо један или два случаја после ревакцине, али имамо и вакцине које доводе до потпуног стварања антитела после месец дана, 20 дана од ревакцине. То је чињеница - казао је Лончар.

Министар здравља је истакао да је поносан на здравствене раднике у Србији који су схватили значај вакцинације и да су медицинске сестре и лекари разговарали и прегледали готово три милиона грађана који су примили вакцине против коронавируса.

- То су ти наши јунаци и то су људи којима дугујемо велику захвалност - рекао је Лончар.

"За све треба доказ" 

Говорећи о пресуди Европског суда за људска права да је вакцинација легална и неопходна у демократском друштву, Лончар је казао да је реч о пресуди за тужбу због обавезне ММР вакцине која је тек сад донесена.

- То је био једини начин да спречимо епидемију и слично. Ево, сад су сви у Европи потврдили да смо били у праву. О томе се ради - казао је Лончар.

Када је реч о особама које се залажу против обавезне вакцинације за неке болести, Лончар је истакао да су они редовно вакцинисани и да су захваљујући тим вакцинама они данас живи и здрави.

- Када вам неко нешто каже, мора да вам то докаже. Мора да вам да доказ за то ако вам каже било шта. За све што вам кажем, ја вам дам доказ - нагласио је Лончар.

- Нема потребе да Србија следи пример Израела.

Министар здравља је навео да нема потребе да Србија следи пример Израела у којем су уведене зелене карте и одређени бенефите за вакцинисане грађане.

- Желим им све најбоље и да што пре реше тај проблем. Нисам сигуран да проблем можете да решите само у оквиру своје границе. То би значило да морате да затворите границе да вам нико не долази и одлази ако се не вакцинишу и остали. Ово је глобални проблем - казао је Лончар.

Навео је да Србија више није у врху по броју новооболелих у Европи и да је по смртности, броју тестираних и према броју задржаних у болницама Србија убедљиво најбоља у региону, али и шире.

- Када би се мало више о томе рекло, мислим да би и грађанима било лакше - оценио је министар здравља.

Лончар је навео да би грађани, уколико осете компликације од вакцина, требало да се јаве у дом здравља у којем су примили цепиво и да су лекари који тамо раде спремни да помогну.

"Увек ће бити оних који су за и оних који су против мера" 

Говорећи о рестриктивним мерама, Лончар је истакао да ће, која год мера да се донесе, увек бити оних који су за и оних који су против рестрикција.

- Ја мислим да дос ада што је рађено и како су доношене мере да је направљен баланс, да нам је здравље на првом месту, где су нам капацитети здравствени на првом месту, ресурси, а водећи рачуна о привреди и економији, да смо досада направили најбољи баланс и то апсолутно показују сви резултати и да смо их доносили у право време - нагласио је Лончар.

Додао је да нису могли сви да буду задовољни и да није свакоме могла да буде испуњена жеља.

Министар здравља је навео да се планира увоз вакцине "спутњик лајт", као и испитивање те вакцине у Србији, а када је реч о вакцини компаније "Астра-Зенека", навео је да у Србији не постоји ниједан случај згрушавања крви као последица примања те вакцине.

- Само у Енглеској је дато 'Астра-Зенеке' нешто мање од 30 милиона вакцина. 'Астра-Зенека' је данас најзаступљенија вакцина у целом свету и највише се даје. Да ли неко мисли да би Енглези урадили нешто, узели неки лек или неку вакцину, дали својим грађанима, да није довољно испитана, да није довољна безбедна да иде. Да ли сте чули да су Енглези урадили било шта у скоријој историји на своју штету? Само пођите од тога и ништа друго - казао је Лончар.

"Нема места за забринутост уколико нема реакције на вакцину" 

Поручио је да нема места за забринутост уколико нема никакве реакције на вакцину, али и да не треба да се брину ни они који су реаговали након што су добили вакцину, као и да сваки организам реагује различито.

Лончар је оценио да је оптимално време за добијање података о ефикасности до краја ове године и да су произвођачи приликом испоруке вакцина давали гаранције да ће вакцине дати антитела у трајању од шест месеци.

- Њихово мишљење је било да ћемо после шест месеци морати да идемо на још две дозе, а то се сада све испитује, па ћемо видети која ће бити нова упутства. Најотвореније причамо са нашим грађанима. Ми смо се спремали за сценарио да се на шест месеци вакцинишемо са по две дозе. То су чињенице и не желимо да обмањујемо грађане - навео је Лончар.

Додао је да произвођачи сада продужавају период имунитета после вакцинације на девет месеци и да је потребно те податке пратити из дана у дан.

- Ми смо први, пре Европске уније добили вакцине. Ми смо у том старту испитивања и ми учествујемо у томе. Није неко пре нас кренуо са вакцинацијом, па да може да нам да резултате, јер је ту фактор време, али очигледно ми нисмо свесни тога - рекао је Лончар.

Додао је да "ми очекујемо да нам нешто падне с неба или смо изненађени што смо ми овако одреаговали у овој пандемији".

- Замислите ситуацију да смо, као неке друге земље, у безизлазној ситуацији, да зову све живе, да не могу да набаве ниједну дозу вакцине. Замислите да се налазимо у томе, а то би нам била реалност да смо се ослонили на 'Ковакс', да није Вучић имао те односе са Си Ђинпингом и са Путином, да смо, кад су сви играли на 'Астра-Зенеку', ми нисмо играли на 'Фајзер', да нисмо потписали уговор са 'Фајзером' међу прве три у свету прошлог августа и да нисмо имали такав однос да нас 'Фајзер' испоштује - казао је Лончар.

"Биће купљена опрема у вредности од око 100 милиона евра" 

Министар здравља је подсетио да су изграђене две нове болнице, нове лабораторије, као и да ће у вредности од око 100 милиона евра бити купљено 60 скенера, 72 ултразвучна, 110 рендген апарата, 12 магнетних резонанци, 252 санитетска возила, преко 2.000 најмодернијих кревета за интензивне неге и 1.500 монитора, што је много битна вест за цео здравствени систем.

- Оно о чему морамо да водимо рачуна, то је да оно што смо радили досада, да наставимо радимо, да улажемо у наше здравствене раднике, да им повећавамо плату, да улажемо у њихово усавршавање, да не дођемо сутра у ситуацију да све то купимо, а да нема ко да нам ради - нагласио је Лончар.

Министар здравља је, коментаришући наводе члана Кризног штаба проф. др Бранислава Тиодоровића да ће мере моћи да буду елиминисане у потпуности када буде било мање од 100 нових случајева дневно, рекао да је то из ове перспективе далеко.

- То је све оствариво ако се будемо вакцинисали. У што краћем року, што више људи. То је основ свега - казао је Лончар.

Додао је да се тежи томе да се у наредна два месеца вакцинише 3,5 милиона људи што су, како је оценио, охрабрујуће ствари које дају оптимизам да можемо да имамо ситуацију под већом контролом.

- Оно што бих ја замолио све, да не идемо, пошто нас је ова корона то научила, са најавама. Ми ситуацију морамо да пратимо из дана у дан, да пратимо све њене параметре и број заражених, односно проценат заражених, оптерећеност здравствених капацитета, оптерећеност здравствених радника, тежина клиничке слике, брзина ширења. Није то један параметар који треба да се прати - истакао је Лончар.

Нагласио је да бразилски сој вируса није регистрован у Србији, али да је, пошто је регистрован у Европи, питање дана када ће бити забележен и у нашој земљи.

- Да би спречили да се појављују нови сојеви, једини начин да то спречите је да имамо широку вакцинацију. Вакцинација је једино и у кратком року што спречава и да је могућност вирусу да се шири и преноси - истакао је Лончар.

Додао је да је доказано да све вакцине успешно делују на све мутације.

"Молим грађане да се током Ускрса понашају као и досад" 

Министар Лончар је замолио грађане да се током Ускрса понашају као и досад.

- Биће још Ускрса. Немојте да прокоцкамо оно што смо радили досада, јер ако се опустимо, свако опуштање ће нас скупо коштати. Свако опуштање ће пролонгирати излазак и решавање овог проблема. Према томе, боље да се притрпимо сада, па да следећи Ускрс дочекамо без икаквих мера, без ичега и да дођемо у ту ситуацију да се вратимо неком животу коме сви тежимо, кога смо се сви ужелели - истакао је Лончар и додао да посебно апелује на младе.

Истакао је да ће у вакцинацији младих помоћи и студенти медицинских факултета који ће разрешити дилеме у вези са вакцинацијом које имају њихови вршњаци.

Министар здравља је истакао да ће се учинити све да се побољшају услови и плате здравствених радника.

- Ако се настави са овом стратегијом, наш здравствени систем до 2030. године мора да буде први у Европи или бар међу прва три у Европи. То је стратегија. Створили смо те услове да дођемо до тога - казао је Лончар.

Истакао је да постоје сви предуслови за то и да је само потребно јединство људи у здравственом систему.

Лончар је нагласио "да ћемо учинити све и помоћи грађанима да отпутују где је безбедно".

- Сви смо жељни мора и путовања и свега, али препоручујемо да то буде безбедно, да воде рачуна о себи, а држава ће урадити све што је неопходно. Пратимо пажљиво и ми ћемо у најкраћем року обезбедити све да наши грађани несметано пролазе границе - истакао је Лончар.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)