ПРЕТИ ЛИ НАМ ОПАСНИ БРАЗИЛСКИ МУТАНТ? Др Тања Јовановић - није потврђен у Србији, др Ана Глигић - нешто се дешава!

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

14. 04. 2021. у 08:06

БРАЗИЛСКА варијанта вируса корона, за коју се сумња да је много заразнија, да изазива тежу клиничку слику и да може да "заобиђе" имунитет стечен вакцинацијом или прележаним ковидом, званично није потврђена у Србији, рекла је за "Новости", вирусолог др Тања Јовановић, професор Медицинског факултета у Београду и члан Кризног штаба.

ПРЕТИ ЛИ НАМ ОПАСНИ БРАЗИЛСКИ МУТАНТ? Др Тања Јовановић - није потврђен у Србији, др Ана Глигић - нешто се дешава!

Г. Шљивић

У узорцима позитивних на корону у континуитету се тражи евентуална нова варијанта и у Београду, у лабораторији Медицинског факултета, и у Краљеву, на Ветеринарском институту.

- Комплетно секвенционирамо цео вирусни геном и нисмо нашли ни наговештаје да је бразилски сој короне присутан у нашој земљи - каже проф. Јовановић.

То, међутим, не искључује потпуно могућност да је и овај сој короне, ипак, присутан у циркулацији, иако у лабораторији није изолован.

Фото: Принтскрин

Др Тања Јовановић

Директорка ковид-болнице у Батајници проф. Татјана Аџић Вукичевић каже да има назнака да се појавио и бразилски сој, иако према подацима вирусолога, највише кружи британски тип вируса, који карактерише велика преносивост, тежа клиничка слика и већа смртност.

Према информацијама које долазе из Бразила, земље у којој су откривене 92 варијанте вируса, бразилски сој П.1 је, изгледа, још опаснији. У Бразилу је присутан код 90 одсто новооболелих, и тамошњи званичници тврде да је управо овај сој повећао смртност са 1.000 на 4.000 Бразилаца дневно, а стигао је и у Европу. Први случајеви пријављени су у Белгији и Шведској.

У изјави за "Новости", вирусолог др Ана Глигић каже да би било илузорно очекивати да се нови вирус открије истог тренутка када се појави у циркулацији.

Фото: Принтсцреен/РТС

Ана Глигић

- Зар мислите да су Енглези открили британски сој одмах када се појавио? Нису, него тек неколико месеци касније - каже др Глигић. - Ја сам у јуну, када је почео нови талас, рекла да да имамо новог мутанта, али нисам за то имала научну потврду. Она је стигла у децембру када је изолован британски сој. Ако у болници у Батајници, са великом фреквенцијом пацијената, виде да имају више младих, већу преносивост вируса и тежу клиничку слику, онда с разлогом могу да кажу да се дешева нешто ново, иако за то нема научне потврде.

Наша саговорница уверена је да ће, ако је нови мутант стигао и код нас, на микробиологији то сигурно и доказати, "само је потребно време":

- Било би добро да је за ту намену активирана и лабораторија Института за биолошка истраживања, али им није одобрено да то раде - каже др Глигић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)