СМЕЋЕМ ОТЕРАЛИ ПОВРТАРЕ: Тик уз Јужну Мораву, налази се једна од највећих дивљих депонија грађевинског шута

Д. АЛИХОЏИЋ

16. 04. 2021. у 15:29

НАЈМАЊЕ годину дана потребно је да се очисти депонија надомак села Горње Међурово код Ниша, тик уз Јужну Мораву, где се протекле две деценије гомилало смеће, углавном грађевински отпад.

СМЕЋЕМ ОТЕРАЛИ ПОВРТАРЕ: Тик уз Јужну Мораву, налази се једна од највећих дивљих депонија грађевинског шута

Фото: Архива

Несавесни грађани и грађевинске фирме годинама ту нелегално одлажу отпад после зидања или реновирања кућа и станова. Свега се ту може наћи јер нови отпад још није стигла да покрије трава. Стари намештај, остаци стиропора, керамичке плочице, санитарије, пластичне канте, теписи, завесе, играчке...

Мештани Горњег Међурова кажу да су немоћни да се изборе са свима који бацају смеће и загађују не само земљиште поред реке већ и њихове њиве.

 - И те њиве што смо имали више не обрађујемо. Штета јер је Морава близу и некада се овде гајило квалитетно поврће. Али, последњих 20 година нема нам живота - каже нам деда Тома.

Нико са сигурношћу не може тврдити када је почело гомилање смећа на овој локацији, само седам километара од Ниша у Градској општини Палилула, али верује се да је све почело после НАТО агресије 1999, када је у Нишу после бомбардовања било порушених зграда и кућа. Није се знало куда са тим отпадом због страха од радиоактивности, па је прећутно дозвољено да се гомила поред реке. Данас је Јужна Морава на том делу заклоњена неправилним "брдашцима" која су већ делимично обрасла травом. Управо испод њих крије се "благо" које надлежни намеравају да искористе.

 - Сав овај отпад, а процењује се да има више од 100 кубика, може поново имати употребну вредност. Иако решавање оваквих депонија није у надлежности локалне самоуправе, учинили смо прве кораке да се она санира - каже Братислав Вучковић, председника ГО Палилула.

Вучковић каже да су најпре забранили даље бацање смећа на дивљој депонији у Горњем Међурову и поставили пункт на самом улазу где дежура комунална полиција.

 - Следи нам процес санације, рашчишћавања и рекултивације ове депоније у сарадњи са комуналним предузећем "Медијана". Ипак, потребна су велика улагања тако да планирамо да новац обезбедимо путем пројеката - наводи Вучковић, који је као дугогодишњи директор "Медијане" упознат са комуналним проблемима у граду и околини.

Он каже да је несхватљиво да несавесни појединци и грађевинске фирме довозе отпад на ову дивљу депонију када им је градска депонија ближа и одлагање се не наплаћује осим у неким случајевима и то када је реч о грађевинским предузећима.

 - На градској депонији грађани не плаћају одлагање отпада. Фирме пак не могу одлагати велике комаде бетона или асфалта већ он мора бити уситњен јер арматура у бетону може да оштети гуме камиона који уређују депонију. Грађевинским фирмама то, међутим, није трошак јер оне укалкулишу и цену одлагања отпада. Али, уместо да то ураде прописно и безбедно, они једноставно сав грађевински отпад одвезу у Међурово - објашњава Вучковић.

По речима Слободана Павловића, шефа Комуналне инспекције, и Војкана Тричковића, комуналног инспектора, прочуло се да комунална полиција већ 14 дана дежура у Горњем Међурову, па није било ниједног загађивача.

МОЖЕ ДА БУДЕ СПОРТСКА ОАЗА

ДОБРА вест је да се отпад са ове дивље депоније може лако искористити за насипање атарских путева. Воља у локалној самоуправи да се то реализује постоји јер би тај простор поред Јужне Мораве могао да заблиста за разне спортске активности, чак и за голф терене. Предузимљиви Словенци су на некадашњој депонији Трново у близини Љубљане направили голф терене који се простиру на 20 хектара, а инвестиција их је коштала 1,7 милиона евра - каже Братислав Вучковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)