ШТА ПОСЛЕ КОРОНЕ: Ђерлек - Приоритет очување менталног здравља

Танјуг

13. 04. 2021. у 17:59

ОЧУВАЊЕ менталног здравља нације један је од главних изазова током пандемије, оценио је данас државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и упозорио да ћемо проблем тек имати када се заврши прича са корона вирусом.

ШТА ПОСЛЕ КОРОНЕ: Ђерлек - Приоритет очување менталног здравља

Фото: Танјуг/Раде Прелић

-Здравствени систем се већ спрема за борбу за очување менталног здравља-, рекао је Ђерлек у парламенту на скупу "Годину дана касније Српско-амерички односи у пандемији" на којем су говорили и амбасадор САД Ентони Годфри, председник парламента Ивица Дачић, потпредседница владе Зорана Михајловић.

Ђерлек је навео да је поред очувања економије и борбе против корона вуруса један од главних изазова како сачувати јавно и ментално здравље нације.

-Приметили смо да ковид не само што нам односи животе, већ и изузетно лоше утиче на ментално здравље-, рекао је Ђерлек.

Државни секретар је подсетио да је за квалитетан здравствени систем важна економија и да без њеног развоја не бисмо могли да улажемо толико новца колико је уложено у борбу против корона вируса.

-Ако има ишта добро у овој борби то је што нас је ујединила и показала да само са великом солидарношцу и емпатијом можемо изаћи као побединици и вратити се нормалном животу-, навео је Ђерлек и захвалио амбасаодру и САД на улагањима у Србију и помоћи здравственом систему.

Свима је, како наводи, потребна заједничка стратегија за борбу против корона вируса на светском нивоу, али и акциони план на европском нивоу о томе како сачувати економију.

-Потребна нам је заједничка стратегија како сачувати економију да бисмо имали квалитетан здравствени систем. Не бисмо могли да правимо ни четири клиничка центра, ни две ковид болнице које су нам сачувале здравствени систем, ни трећу коју почињемо да градимо у Новом Саду, али ни набавку вакцина ...- рекао је Ђерлек.

Нагласио је да је важно да пробамо да се произведе што више квалитетних безбедних вакцина и да вакцинишемо што више људи, те закључио да је потребно припремити се и за неку нову опасност, нови вирус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)