ЂЕТИЊА УМИРЕ НА НАШЕ ОЧИ: Заштићена флора и фауна пред изумирањем, са градске плаже нестали купачи

Н. ЈАНКОВИЋ

14. 04. 2021. у 15:33

ПРОТИВ ње Ужичани ратују немилосрдно Планинска лепотица се бори, али битку трагично губи.

ЂЕТИЊА УМИРЕ НА НАШЕ ОЧИ: Заштићена флора и фауна пред изумирањем, са градске плаже нестали купачи

Река у очуванијем делу изнад града/Ђетиња се зацрвенела од хемије/Заштићена ХЕ "Под градом"/Загађење на језеру Врутци 2013.

Најлепша планинска река у западној Србији данас је једини колектор и канализација за 70.000 Ера, Градском плажом сред града "плове" фекалије, изливање хемикалија је свакодневица, мини-хидроцентрале су "уцевиле" њене притоке, убрзана је урбанизација њеног бајковитог кањона, вештачко језеро Врутци "залива" је цијанобактеријама - умире Ђетиња на наше очи.

До пре 20 година, у "малој светој реци" под Таром и Златибором, Ужичани су се купали. Лети, свакодневно неколико хиљада Ера уживало је на Градској плажи. Данас, купачи се могу на прсте избројати.

 - Ђетиња данас опасно угрожава и друге реке, већ деценијама ова притока Западне Мораве "мета" је загађивача који остају неоткривени, упркос непроцењивој штети за екосистем и људе. Систем јавне канализације испушта се у Ђетињу - објавиле су Драгана Милијашевић и Тамара Главоњић у истраживању за Географски институт "Јован Цвијић". - Дуж реке, ни на једном месту не постоји систем за прераду отпадних вода.

Влада Србије је својевремено за Ужице обезбедила кредит немачке KFW банке вредан 9,2 и поклон Европске уније од шест милиона евра, за изградњу централног постројења за прераду опасних вода. Била је то шанса да Ђетиња први пут у новијој историји буде чиста, целим својим током. Град није на време припремио документацију, а поклон вредан 15 милиона евра, преусмерен је у друге, одговорније средине. За овај пропуст нико није одговарао.

Тако је Ђетиња данас, сваког дана обојена хемијом друге боје, а несносан непријатан мирис шири се Градском плажом.

- Овакви инциденти су у надлежности републичке инспекције. Наша комунална полиција само асистира у покушају проналажења криваца. Обилазимо обалу, али откривање тачног места испуштања и одговорних, није дало резултате - рекао је за "Новости" Зоран Милитаров, начелник Градске управе за инспекцијске послове.

Ере ствари другачије виде: шта ако откривени "мали" загађивач, тужи оног највећег и најнеодговорнијег, Град Ужице са својих 70.000 становника, који свакодневно трују реку?

Још једна казна за неодговорност, стигла је у децембру 2013. године. Загађење језера Врутци, изазвало је цветање канцерогених цијанобактерија. Ужице је постало "канистер сити", пијаћа вода је готово два месеца била доступна са цистерни распоређених по граду. Проблем је решен, не отклањањем узрока, већ скупом реконструкцијим фабрике воде и употребом још скупљих хемикалија.

Ђетињу убијају и повлашћени, скупи "зелени киловати". Једна за другом, ничу мини-хидроцентрале на реци и њеним притокама. Недавно је реконструисан испуст за МХЕ, на брани Врутци, испоставило се, без грађевинске дозволе.

- Убудуће ће уместо воде са водозахвата из горњег топлијег нивоа Врутака, у Ђетињу бити испуштана ледена вода са дна језера. Нико не нуди одговор на питање, шта ће се догодити са животињским и биљним светом. Ова вест није забринула ни оне малобројне купаче - каже Тијана Јевтић из Удружења "Либерграф".

А "мала света река", станиште је бројних ендемских и реликтних биљних и животињских врста. Уз богатство рибљег фонда, посебно се издваја у Србији најбогатија, фауна дневних лептира са чак 17 врста на листи Црвене књиге угрожених.

Крајем марта министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић потписале су три уговора вредна укупно 19 милиона динара - као покушај решавања аеро загађења у "чађавој долини".

Са "Србијаводама" потписан је уговор вредан 15 милиона динара за уређење корита реке Ђетиње, на потезу од Градске плаже до Великог парка.

НЕЛЕГАЛНИ "ЗЕЛЕНИ КИЛОВАТИ"

НЕДАВНО је законом заштићена, најстарија полифазна хидроцентрала у Европи "Под градом", дограђена и реконструисана. На музејско благо додата је нова МХЕ. Удружење "Либерграф" издејствовало је забрану даљих радова и враћање споменика културе у првобитно стање. Нажалост, "вук је појео магарца", Ужичани су доведени пред свршен чин и мала је вероватноћа да ће законско решење бити спроведено у дело.

УРБАНИЗАЦИЈА

УЖИЦЕ је уложило стотине хиљада евра у уређење бициклистичке и шетачке стазе у заштићеној клисури Ђетиње. Уместо повећања степена заштите, уследила је изградња реплике неолитског насеља у Стапарској бањи, километар од аутентичног и неистраженог археолошког неолитског насеља - Стапарске градине. За неколико дрвених кућица, потрошено је 650.000 евра. Трошковник је проглашен тајним, што су "Новости" више пута и објавиле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)