ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ОД ЈЕСЕНИ? Докторка Ракетић открила детаље најновијих истраживања

Novosti online

13. 04. 2021. у 16:23

У БЕОГРАДУ је, закључно са јучерашњим даном, вакцинисано 535.000 грађана што износи 38 одсто пунолетног становништва, објавио је заменик градоначелника Горан Весић.

ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ОД ЈЕСЕНИ? Докторка Ракетић открила детаље најновијих истраживања

Фото: Printscreen

Претходно је премијерка Ана Брнабић изјавила да је Србија наручила 15 милиона вакцина и да ће их бити довољно и за следећи круг уколико буде било потребе. У међувремену је због мутираног британског соја корона вируса у Србији удвостручен број заражене деце, а поврх тога појавила се прича и о бразилском соју короне.

Докторка Невенка Ракетић, педијатар и имунолог укључила се у емисију "Редакција" на Курир телевизији, где је говорила о вакцинисању деце.

- Када је у питању бразилски сој корона вируса исто је као и са британским. Ми толико мало знамо о корони, а посебно о овим мутираним облицима, па је потребно време, али то је практично исти тип вируса као британски.

- Оно што је типично и јако важно је да се почне и вакцинација код деце. Они имају блажи облик болести, али су преносиоци, а то посебно важи за средњошколце. Све фармацеутске куће које производе вакцину баве се истраживањем вакцине на деци. Ту је највише одмакао Фајзер и Синофарм. Када је у питању вакцинисање школске деце, очекује се да ће почети на јесен, док ће најмлађи бити вакцинисани следеће године - навела је докторка Невенка Ракетић, која је нагласила да постоји 30 мутираних сојева короне, те да је то нормално и очекивано понашање вируса.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)