ДА ЛИ ФЕНИЛКЕТОНУРИЈА ИМА ВЕЗЕ СА ИНЦЕСТОМ? Мајке деце оболеле од ове болести објашњавају о чему се ради

Novosti online

13. 04. 2021. у 16:26

ДА ли знате шта је фенил-кето-нурија? Реч је о урођеној болести метаболизма за коју су се појавиле сумње у јавности да настаје услед инцеста, односно крвног сродства родитеља.

ДА ЛИ ФЕНИЛКЕТОНУРИЈА ИМА ВЕЗЕ СА ИНЦЕСТОМ? Мајке деце оболеле од ове болести објашњавају о чему се ради

Foto: Printskrin/ТВ Прва

- То није истина, болест настаје услед спајања два иста гена код родитеља, дешава се на 10.000 деце, то је проблем метаболизма, организам не разграђује аминокиселине, значи не прихвата протеине - тврди Марија Фолић из Удружења родитеља деце оболеле од фенилкетонурије.

Друга мајка из Удружења Ана Шарић каже да код нас не постоји инцест што се тиче деце која су сада тренутно лечена.

- То је наследна болест метаболизма. Дешава се да је имају родитељи, па има и дете, али може кренути и од два здрава родитеља.

Болест се утврђује на скринигу који се ради беби два дана након порођаја. Вади се крв из пете, ако се испотави да је дете има, контактира се Удружење и мајке које се боре са тим.

- Аутоматски долази до ниско протеинске дијете и тако креће све. Нископротеинска дијета је веома захтевна јер у Србији не постоје нископротеински производи. Има их у Мађарској и Хрватској и јако су скупи. Од наше хране уносе само воће и поврће у одређеној количини. Сваки производ се мери у грам, сабира и тек онда кува - истиче Фолић.

Од државе добијају протеин који је неопходан да надоместе код деце све оно што не уносе храном, а замена за јаја су им млеко и брашно.

- Неретко због тога што не могу да једу све што и друга деца, долази до повлачења - додаје Шарић.

Зато они морају да буду на доживотној нископротеинској дијети, за сада нема лека.

Иначе, нелечена афенилкетонурија може да остави озбиљне последице као што је ментална ретардација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)