ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ СТИЋИ БРАЗИЛСКИ СОЈ: Докторка Беговић открила шта је кључно у борби против вируса

Novosti online

13. 04. 2021. у 16:01

ИАКО присуство бразилског соја у Србији још увек није лабораторијски потврђено, питање је дана када ће и та варијанта доћи у општу популацију, каже др Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ СТИЋИ БРАЗИЛСКИ СОЈ: Докторка Беговић открила шта је кључно у борби против вируса

Фото: Принтскрин РТС

- Бразилски сој носи једну мутацију која је иста као и код британског соја и другу мутацију која је настала у јужноафричком соју. Прва "британска" мутација је дефинитивно везана за већу инфективност. Међутим, тај британски сој је давао и лошију клиничку слику. Са друге стране, код јужноафричког соја, са овом другом мутацијом коју има и бразилски, је забрињавајуће то што се сумња да, код људи који су прележали досадашње короне, може да се подвуче под њихов имуни систем, односно да их имунитет који су створили на досадашње сојеве не штити од овог бразилског, односно јужноафричког соја - наводи др Беговић и додаје да још увек није доказано да ли је бразилски сој више смртоносан од постојећих.

Напомиње да је за очекивати да ће нови сојеви почети да заобилазе садашње вакцине, па се зато широм света већ интензивно развијају нове генерације.

- Направљени су и такви системи да се у случају да вакцина не делује, врло лако могу произвести нове вакцине. Сваке године се праве нове вакцине за грип и вероватно ће се на исти начин радити и за корону. Претпостављам да ћемо за годину дана имати нове вакцине које ће бити ефикасније против нових сојева.

Др Беговић каже и да би бразилски сој вируса корона, уколико се појави, теоретски могао да поквари епидемиолошку слику у Србији.

- Није уопште време за опуштање. Људи се крећу, сојеви се шире и кључно је да сада са вакцинама пробамо да смањимо тај ефекат короне на популацију, да ослободимо здравствени систем притиска и да сачувамо животе људи.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)