ВЕСИЋ НАЈАВИО: Од понедељка вакцинација угоститеља, хотелијера, али и запослених у другим услужним делатностима

Танјуг

13. 04. 2021. у 14:48

У БЕОГРАДУ ће од понедељка почети вакцинација против корона вируса запослених у угоститељству и хотелијерству, али и другим услужним делатностима као што су фризери, запослени у салонима лепоте, пекари...

ВЕСИЋ НАЈАВИО: Од понедељка вакцинација угоститеља, хотелијера, али и запослених у другим услужним делатностима

Фото: Градска управа Пожаревац

То је данас најавио заменик градонацелника Горан Весић, након састанка са представницима Привредне коморе Србије и запослених у услужним делатностима.

Весић је подсетио да је до јутрос у Београду вакцинисано 38 одсто, а ревакцинисано више од 25,5 пунолетног становништва и истакао да се наставља са организацијом имунизације грађана.

Додао је да је данас одржан састанак са представницима Привредне коморе Србије и бранши које имају велики број запослених који су у свакодневном контакту са другим грађанима - угоститељи, фризери, фотографи...

Најавио је да од понедељка почиње вакцинација свих тих људи, пре свега угоститеља и хотелијера, али и оних који раде у другим самосталним делатностима као што су фризери, запослени у салонима лепоте...

"Имали смо састанак са њиховим представницма и договорили смо се како да убрзано радимо вакцинацију њихових запослених, а да они мотивишу своје раднике како да се што пре вакцинишу. Ми то већ радимо са угоститељима и хотелијерима", рекао је Весић.

Додао је да је тренутно више од 1.000 запослених у београдским хотелима вакцинисано и да је проценат вакцинисаног особља у престоничким хотелима око 27,5 одсто, а да је још око 27 одсто заинтересовано за вакцинацију.

- То значи да на овај начин веома брзо можемо да дођемо до преко 55, можда и 60 одсто запослених у београдским хотелима који ће бити вакцинисани - рекао је Весић.

Навео је да је слична ситуација и у другим браншама због чега су, каже, овакви састанци важни.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је рекла да је Град Београд први организовао термине за вакцинацију запослених у приоритетном систему.

- Прво смо вакцинисали запослене у комуналном систему Београда - ''Градској чистоћи'', ''Београдским електранама'', ''Градском зеленилу''... све оне који су током пандемије радили и имали директан контакт са великим бројем људи - подсетила је Станисављевић и додала да су вакцинисани и они који раде на шалтерима у Градској управи.

Како је навела, захваљујући организованом приступу, више од 13.000 људи је преко Града Београда до сада вакцинисано, како из система Града, тако и из других служби.

Подсетила је да је организована и вакцинација запослених у београдским трговинским ланцима, таксиста, запослених у систему градског саобраћајног предузећа, возача приватних превозника...

Такође, додала је, вакцинисани су и запослени у градским општинама који раде на шалтеру или су у директном контакту са људима.

- Настављамо даље са организованим терминима за вакцинацију. Сада су на реду запослени у угоститељству, хотелијерству, фитнес заједници, пекарској индустрији...сви они који имају директан контакт са људима, јер нам је важно да буду безбедни и заштићени - рекла је Станисављевић.

Представник фитнес заједнице Александар Ðорђевић је рекао да су предузели низ корака како би помогли у процесу вакцинације.

- Један од њих је стимулација грађана и наших запослених у разним сегментима. Суштина је да се у што краћем року вакцинише што већи број наших чланова и запослених да би се вратили нормалном начину живота који нам свима недостаје - рекао је он.

Након састанка са представницима Привредне коморе Србије и запослених у услужним делатностима, Весић је одржао састанак о процесу вакцинације и са представницима београдских општина.

- Редовно имамо састанке и са представницима наших општина у вези са вакцинацијом, посебно у приградским насељима, коју настављамо пуном паром - рекао је Весић и додао да је то пут како се брзо може доћи до колективног имунитета.

Истакао је да се Град Београд бави вакцинацијом и да је намера да се вакцинишу сви суграђани.

- Зато се трудимо да разговарамо са људима код којих раде, са онима чије бранше треба да буду отворене у наредном периоду како бисмо спремно дочекали почетак нормализације живота - рекао је Весић.

Подсетио је да су Влади Србије предложена четири протокола, која су припремљена заједно са Градским заводом за јавно здравље, а тичу се организације семинара, конгреса, сајмова, концерата, свадби због чега је, додаје, важно да се људи из тих бранши вакцинишу како бисмо били спремни за те догађаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)