У ЗЕМЉЕ ЕУ СА БИЛО КОЈОМ ВАКЦИНОМ: Предлог Европске комисије који ће обрадовати држављане Србије

Танјуг

13. 04. 2021. у 13:27

ДИГИТАЛНИ зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка лета, биће издавани за све вакцине против корона вируса, а моћи ће да их поседују и грађани трећих земља, поручено је данас из Брисела, пише Танјуг.

У ЗЕМЉЕ ЕУ СА БИЛО КОЈОМ ВАКЦИНОМ: Предлог Европске комисије који ће обрадовати држављане Србије

Фото: Депоситпхотос

Европски комесар за правосуђе, Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

- Европска комисија је предложила да се дигитални зелени сертификати прошире и на грађане трећих земља који бораве или легално путују у ЕУ. Временом требало би да европски зелени сертификати постану интероперабилни са стандардима на међународном нивоу. У средњем року, требало би да дође до усклађивања система, тако да сертификати које издају треће земље буду аутоматски прихваћени у ЕУ - рекао је Рејндерс.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира да ли их је одобрила ЕМА или не.

- Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине - каже Рејнедерс.

У Бриселу наглашавају да дигитални сертификати нису ”пасоши о вакцинацији”, већ да подразумева три врсте сертификата који ће се издавати у дигиталном или папирном облику, а односиће се на доказ о вакцинацији против корона вируса, негативан тест или доказ о постојању антитела.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка лета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

- Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задрзати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије - рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона.

Да би предлог Европске комисије о увођењу дигиталних зелених сертификата ступио на снагу, треба да буде подржан у Европском парламенту и земаља чланица ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ismail

13.04.2021. 14:13

Što da se radujem, nisam cijepljen niti jednom vakcinom..? Ne mogu niti da dobijem potvrdu da sam preležao Kovid. Dugo nisu hteli da me prime na lečenje, pa kad sam konačno zbog pneumonije primljen u bolnicu bilo je prekasno za testiranje, svi testovi su bili negativni. Kako ja sad da dokažem da sam preležao kovid..?