И КАФАНЕ У ЗАТВОРЕНОМ ПРИМАЋЕ ГОСТЕ? Додатно попуштање мера могло би да буде у петак или понедељак

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

13. 04. 2021. у 08:29

И РЕСТОРАНИ у затвореном простору могли би да почну да раде, уз посебне епидемиолошке мере и ограничење попуњености до највише 50 одсто капацитета.

И КАФАНЕ У ЗАТВОРЕНОМ ПРИМАЋЕ ГОСТЕ? Додатно попуштање мера могло би да буде у петак или понедељак

Фото М. Анђела

То би могло да ступи на снагу од петка, што је мање вероватно, или понедељка за шта има више шансе. Медицински део Кризног штаба, због великог броја хоспитализованих у ковид-болницама, ближи је решењу да се са отварањем угоститељских објеката сачека до следеће недеље, иако је број новозаражених у опадању. Али, управо на овај критеријум позива се остатак штаба, уз образложење да тренутна епидемиолошка ситуација, напокон, дозвољава укидање мера које угрожавају економију.

Кризни штаб би, према сазнањима "Новости", могао да се састане у четвртак или петак, а пре тога ће премијерка Ана Брнабић одржати консултације са члановима. Медицински део Кризног штаба, иако параметри о заражавању вирусом корона показују да се ситуација смирује, зазире од наглог опуштања, јер вируса још има толико у циркулацији да епидемиолошка крива брзо може да крене узбрдо. Један од аргумената против попуштања мера је да и даље висок проценат новозаражених има такву клиничку слику која захтева збрињавање у болници. Премијерка је потврдила у понедељак само да ће се током ове недеље разговарати и о отварању угоститељских објеката у затвореном простору, али је рекла да не жели да прејудицира одлуку, и да ће она зависити од стручног дела Кризног штаба, од броја ковид-пацијената у болницама, као и од процента новооболелих.

Од понедељка су мере ублажене отварањем тржних центара, а од 19. априла би и ђаци требало да се врате на наставу по моделу од 1. септембра.

Од попуштања мера страхују и лекари клиничари. То је у понедељак потврдила и др Ивана Милошевић, заменик директора Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС. Она је рекла да је број првих прегледа минимално опао и да је изједначен број пријема и отпуста, али да је Инфективна клиника у Београду и даље пуна.

- Једна ствар је да се мере попусте, а ово што ми гледамо друга. Не осећам се пријатно кад знам да ће се мере попустити јер иде лепо време, а људи су жељни провода. Свако непоштовање мера ми највише осетимо - рекла је др Милошевић. - Док већина становништва не буде вакцинисана, нећемо бити ни близу нормалног живота.

У Србији је досад дато више од 2,9 милиона вакцина, и другу дозу примило је 1,17 милиона. Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић очекује да ће ове недеље бити дата тромилионита вакцина у Србији.

- Интересовање грађана не јењава. Сваког дана се преко портала е-управа пријави између 10.000 и 20.000 нових грађана, велико је интересовање је и на пунктовима за вакцинацију без пријаве, а то је дневно додатних између 20.000 и 30.000 вакцина - каже Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)