ВАКЦИНА УЗ РАМАЗАН: За вернике исламске вероисповести почиње свети месец поста

Н. КОЧОВИЋ

13. 04. 2021. у 09:22

РАМАЗАН, најважнији и најрадоснији месец у исламу, и ове године протећи ће у знаку вируса корона, а верски великодостојници су у порукама вернике позвали на опрез и придржавање прописаних епидемиолошких мера.

ВАКЦИНА УЗ РАМАЗАН: За вернике исламске вероисповести почиње свети месец поста

Фото Танјуг

За разлику од прошле године, када су биле затворене џамије, због чега муслимански верници нису могли у њима да обављају вечерње молитве (теравије), ове године ће то бити омогућено, уз придржавање мера.

Свети месец муслимана, почео је синоћ заласком сунца, а у наредних 30 дана, до Рамазанског бајрама 13. маја, исламски верници уздржаваће се током дана од јела и пића, лоших мисли и поступака, проводећи време у молитви и чињењу добрих дела.

Пост, према речима реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије Сеада Насуфовића, неће прекинути примање вакцине.

- Током поста се не може попити ни кап воде, не може се храна унети, нити се може лек користити, али је дозвољено примити вакцину уколико она у себи не садржи хранљиве састојке, као што је случај са овим вакцинама. Пријавио сам се и сам и ево већ месец дана сам у реду за вакцину - поручио је он, уз честитке верницима за предстојећи празник.

Новопазарци, упркос општем сивилу, у нади ишчекују празник.

- Рамазан је месец радости, мира, месец дружења и надам се да ће корона ускоро нестати и да ће Новим Пазаром као и ранијих година владати чувена топла и срдачна рамазанска атмосфера - кажу житељи овог града исламске вероисповести.

ОПРЕЗ И ОДГОВОРНОСТ

ПРЕДСЕДНИК Мешихата Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић казао је да се због вируса у рамазан улази са страхом и неизвесношћу због чега је вернике позвао на опрез, одговорност и чување здравља и живота људи.

- Свакодневно слушамо о великом броју новозаражених и умрлих, али и сведочимо настојању надлежних органа да се, кроз програм имунизације, сузбије даље ширење вируса, што захтева нашу пуну подршку - поручио је Дудић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)