ЗЛОСТАВЉАЧИМА ЖИВОТИЊА ПРЕТИ ЗАТВОР: Психолог открива - То су елементи психопатологије, те особе не могу да се контролишу

Novosti online

12. 04. 2021. у 21:32

НАШ закон предвиђа и затворске казне за злостављаче и убице животиња, који се све чешће налазе на насловним странама због својих злочина.

ЗЛОСТАВЉАЧИМА ЖИВОТИЊА ПРЕТИ ЗАТВОР: Психолог открива - То су елементи психопатологије, те особе не могу да се контролишу

Фото: Депоситпхотос

Против осамнаестогодишњака осумњиченог да је пре две недеље у Куршумлији убио пса, да би се осветио власнику са којим је био у свађи, поднета је приватна кривична пријава.

Неки их воле, неки обожавају и верују им више него људима, а неки их се плаше. Без обзира којој групи припадате, ако сте нормални, запитаћете се ко из чиста мира може да злоставља животиње.

- Можемо говорити о елементима психопатологије, у сваком случају патологије личности, то су особе лишене сваке емпатије које не воде рачуна о другима, особе које не могу да контролишу своје поступке - наводи докторка Радмила Бојовић психопатолог.

У конкретном случају у Куршумлији, младић осумњичен да је убио пса, наводно је то потврдио у поруци власнику животиње.

Докторка Бојовић каже да се склоности ка злостављању животиња јављају у детињству, и додаје да озбиљна истраживања показују такве особе имају индиције да у зрелом добу злоставља друге.

Пре годину дана, допунама и изменама кривичног закона, казне за злостављање и убијање животиња, повећане су са годину, на две године затвора. За организаторе борби паса, предвиђена је затворска казна од 6 месеци, до три године.

У свету је много ригорозније. Историјска је казна из 2014. године када је један пољски емигрант у Бостону, због злостављања штенета пит була осуђен на новчану казну од невероватних пола милиона долара, и затвор од још невероватнијих 55 година.

Питање је колико су они који злостављају животиње свесни својих поступака.

- Генерално гледано то нису људи који су коригиблни. Они да јесу и да могу да сагледавају последице свог понашања, они се тако не би ни понашали. Тако да смо ми ту у проблему шта је адекватна казна за некога - каже др Бојовић.

Да ли је адекватна или није, на другима је да процене, али казна на коју је осуђен Пољак у Бостону, велику већину би одвратила и од помисли да некоме

науди.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

brano

13.04.2021. 00:11

Друштва зс заштиту животиња треба да их штите. Да ли је нормално и како се осећа пас у затвореном, била ућа, стан а поготову на вишим спратовима. Да ли је то, да будем важан па макар угрожавао животиљу