"НИЈЕ МОГАО НА НОГЕ, ПАДАО ЈЕ": Исповест мајке чији син има корону - Најтежа су одвајања од деце, сви плачу!

Novosti online

12. 04. 2021. у 18:41

ЗБОГ мутираног британског соја корона вируса у Србији је удвостручен број заражене деце.

НИЈЕ МОГАО НА НОГЕ, ПАДАО ЈЕ: Исповест мајке чији син има корону - Најтежа су одвајања од деце, сви плачу!

Фото: Д. Миловановић

Најмлађи пацијент је беба од свега девет дана, док је на кисеонику дечак од свега 15 година, каже др Оливера Остојић, начелника дечје ковид болнице при Клиничко-болничког центру "Др Драгиша Мишовић".

Само у овој установи тренутно су смештена 23 малишана.

- Баш у петак смо примили још две бебе од два и два и по месеца. Оне примају озбиљну терапију. До сада нисмо имали ниједно дете на респиратору и надам се да ће тако остати. Имамо децу различитих узраста и сви они на лечењу углавном остану од седам до десет дана. Тренутно на кисеонику имамо једног дечака од 15 година, код којег се развила обострана упала плућа - прича др Остојић.

Заражене и мајке

С најмлађима су у болници њихове мајке, које су такође заражене.

- Најтеже је када се на пола лечења мајци закомпликује стање и она мора да пређе на одељење за одрасле. Та одвајања мајки и деце нису нимало пријатна, сви плачу. Поготово када су деца мало већа и свеснија. Некако се снађемо за дан-два, објаснимо им. Па онда дође тата, тетка, бака или неко кога дете зна да му олакша лечење - каже лекарка.

Међу оболелом децом је и шестогодишњи Балша из Београда. Заразио се у вртићу, а према речима његове мајке Бојане, ни сањала није да ће тако "награбусити" од короне.

- Био је потпуно здрав. Одједном није могао на ноге, крене до тоалета и падне. Њему су висиле руке и ноге колико није имао снаге, никада своје дете нисам видела у таквом стању. Било је страшно. Отишли смо код доктора и имали шта да чујемо. Био је позитиван на корону. Е, тада ме је обузео страх - каже Бојана, која се и сама заразила боравећи уз свог сина.

После седам дана проведених у болници, Балша ће ускоро кући.

- Било ми је добро у болници, нисам се уплашио. Није ми се свидело кад су ми вадили крв из прста и када су ми стално нешто давали кроз иглу на руци. Зато сам на поклон добио диносауруса којег сам одувек желео - прича Балша.

Поред лекара и сестара у болници, о деци воде рачуна и васпитачице и наставници. Једна од њих је и Зорица Келеман, која брине о предшколској деци.

- Тешко је радити у овој опреми, скафандер, носимо дупле маске, рукавице, визир. Мало је теже у таквим околностима причати, радити и забавити се са децом. Јер, због њих смо ту. План је прилагођен узрастима, па док се с најмлађима играмо, слажемо коцке и вежбамо моторику, са предшколцима пишемо, цртамо, решавамо задатке, играмо друштвене игре. Али, најбитније од свега, разговарамо и децом и с мамама јер је у оваквим тренуцима веома битно и психичко стање. Ту смо да их подржимо и утешимо - објашњава васпитачица Зорица из Предшколске установе "Савски венац".

Настава у болници

Међу оболелим малишанима има и оних који већ увелико иду у школу, па је важно да редовно прелазе градиво из српског језика, математике, природе и друштва. То све раде са учитељицом Биљаном Дробњак из Основне школе "Др Драган Херцог".

- Овај посао радим већ 25 година, али у оваквим условима до сада нисмо радили. Најважније је да се прво упознамо и да нам деца верују. Да се ослободе страха од корона вируса, од болнице, од наше опреме. После је све лакше. Обрађујемо градиво од првог до четвртог разреда и радимо по плану и програму као у школи. Битно нам је да деца све надокнаде и када оздраве, у праву школу пођу спремни. Што се деце старијих разреда тиче, они наставу прате преко Скајпа или Вајбера - открива учитељица.

На питање шта деца највише воле када дође време за наставу, кроз смех одговара:

- Оцене, дефинитивно. Углавном су вредни, слушају и све желе да ураде што им тражим. Али на крају нашег мини-часа најбитнија им је оцена. Још ако би могла бити петица, њиховој срећи нема краја.

Апел заражене мајке: Родитељи, вакцинишите се

У болници са осмогодишњом Анђелом је и њена мајка Марија из Горњег Милановца.

- Заражена ми је и старија ћерка Кристина од 16 година, али она је у кућној изолацији. Нас две смо морале у болницу, јер Анђела има деформитет кичме, па јој то додатно отежава искашљавање и дисање. Али, биће она добро и брзо ћемо ми кући - каже Марија.

Она је посебно апеловала на одрасле да је потребна вакцинација како би заштитили најмлађе.

- Нашалост, малу децу не можемо да зашитимо од короне, нити да их у потпуности сачувамо, јер се ми крећемо, идемо на посао, заразимо се... Зато је много важно да се одрасли вакцинишу и да тако заштитимо децу како не бисмо долазили у овакве ситуације.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)