ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ ЗЛОЧИН НАТО АЛИЈАНСЕ: Обележене 22 године од бомбардовања путничког воза у Грделичкој клисури (ФОТО)

И. М.

12. 04. 2021. у 16:31

МЕЂУНАРОДНИ путнички воз 393, који је саобраћао на релацији Београд – Ниш – Скопље, на данашњи дан 1999. године бомбардован је у тренутку док је прелазио Бистрички мост на улазу у Грделичку клисуру.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ ЗЛОЧИН НАТО АЛИЈАНСЕ: Обележене 22 године од бомбардовања путничког воза у Грделичкој клисури (ФОТО)

Фото: А. Станковић

Погођен је са два пројектила, док су још две ракете пале на оближњи друмски мост на Коридору 10. Идентификовано је 15 жртава, а многа тела никада нису пронађена, док је повређено више од 50 људи.

Сваке године породице страдалих, представници српске железнице, челници лесковачке локалне самоуправе и бројни грађани окупљају се да би одали пошту невиним жртвама НАТО алијансе.

Овогодишњи комеморативни скуп, због епидемиолошких мера, протекао је уз присуство мањег броја људи и краћи програм од уобичајеног, али је настављена традиција којом се чува сећање на један од најтрагичнијих догађаја током НАТО агресије на нашу земљу.

- Сведоци смо да су народи чија историја није бурна заиста срећни. Српски народ није благословен том срећом, јер ране наше домовине због бурне историје још увек нису залечене. Ни после 22 године оно што је задесило нашу земљу 1999. године не престаје да боли. Још се памти тај други дан Васкрса када су наша Грделица, наш Лесковац, наша Србија завијени у црно – казао је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Фото: И. Митић

Он је поручио да је сваки живот непроцењиво вредан и да ни једна жртва није заборављена, јер нам је учињена велика неправда.

- Сећање на настрадале је и даље живо. Храбро смо бранили нашу домовину знајући и тада да се не треба бојати људи већ нељудског у њима – рекао је Цветановић.

Жртвама НАТО злочина у Грделичкој клисури пошта је одата полагањем цвећа и венаца на спомен обележје, минутом ћутања и интонирањем химне „Боже правде“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vatro Marx

12.04.2021. 18:39

Upravo, Da se ne zaboravi zaboravs nema a ni oprostiti. Dalí je Srbija za ovakve teske zlocine zatrazila pred pravdom da se ovi zlocinci najstrozije kazne . Nemogu da shvatim da Srbija ima diplomatske odnose sa agresorom NATO, najvecem zlocincu na svijetu. Jos Kosmet nam oduzese, nikako da svijetinju povratimo.