ОДОБРЕНИ ИЗЛАСЦИ ИЗ ДОМОВА ЗА СТАРЕ: Коначно могу у посету најближима

Ј.Ж.С.

12. 04. 2021. у 15:16

ДОМОВИ за старе ће по препоруци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дозволити станарима изласке без ноћења или са ноћењем приликом посете породици.

ОДОБРЕНИ ИЗЛАСЦИ ИЗ ДОМОВА ЗА СТАРЕ: Коначно могу у посету најближима

Фото Архива

       Препорука је донета на основу мишљења Кризног штаба за сузбијање ковид 19 и Министарства здравља, а имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Србији и посебно у систему социјалне заштите.

Препорука је донета и на основу чињенице да је процесом имуницазације до сада обухваћено око 80 одсто корисника, од којих је око 75 процената комплетно вакцинисано, као и да је епидемиолошка ситуација у систему социјалне заштите стабилна, чак много повољнија од епидемиолошке ситуације у општој популацији.

Утврђени су услови које је неопходно испунити како би био омогућен излазак из установе и одлазак у посету породици, као и мере превенције. Према препоруци, потребно је да је у дому нема потврђених случајева ковида код корисника и запослених у последњих 14 дана, да је онај, коме се дозвољава излазак и посета породици, комплетно вакцинисан са две дозе, и да је од последње дозе прошло најмање 14 дана, или је прележао ковид 19 и није прошло више од три месеца од почетка болести.

Министарство још једном апелује на строго поштовање превентивних мера посебно прописаних за изласке корисника у посету која укључује ноћење и за дневне изласке, и напомиње да се све мере, инструкције и препоруке доносе у циљу спречавања ширења епидемије и заштите живота и здравља корисника, а увек у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)