НИЈЕ КРИВ УБИЦА, ВОЗ ЈЕ ИШАО БРЗО: Кошмар Грделице траје 22 године (ВИДЕО)

Новости онлине

12. 04. 2021. у 12:04

НА данашњи дан, пре 22 године, у агресији НАТО-а на нашу земљу гранатиран је воз у Грделичкој клисури.

НИЈЕ КРИВ УБИЦА, ВОЗ ЈЕ ИШАО БРЗО: Кошмар Грделице траје 22 године (ВИДЕО)

Фото А. Станковић

Према званичним подацима, страдало је најмање 15 путника.

Спутњик вас подсећа на филм који је урађен 2019. у оквиру великог пројекта наше куће о бомбардовању СРЈ.

Путнички воз број 393 гађан је из НАТО авиона прелазио преко моста.

У 11 сати и 40 минута јака експлозија затресла је куће, изваљујући врата и прозоре из лежишта, а мештани су одмах претпоставили да је НАТО гађао мостове.

Језиве слике из Грделичке клисуре обишле су цео свет, а команданти Алијансе квалификовали су погибију невиних људи као колатералну штету — тврдили су да је мета био мост.

Главнокомандујући НАТО снага генерал Весли Кларк цинично је закључио да је воз ишао превише брзо, а да је бомба била превише близу циља да би могла да се откаже.

Само годину дана касније немачки лист „Франкфуртер рундшау“ установио је да је видео-снимак који је НАТО емитовао био убрзан 4,7 пута, како би се лажирала брзина воза. Исто мишљење деле и експерти из Србије.

Према сведочењу кондуктера воза, у композицији је било педесетак особа, међу њима и једна трудница, као и двојица радника предузећа „Железница Србије“.

Натпис на спомен-обележју жртвама „Не треба се бојати људи, већ нељудског у њима“, говори све о том ужасном злочину.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Jovan

12.04.2021. 12:51

Pilot aviona koji je ispalio raketu na putnički voz, je pripadnik Holandskog ratnog vazduhoplotsva, i za ovaj po shvatanju NATO-a herojski čin je odlikovan od strane Holandske vlade najvećim vojnim odlikovanjem.

Somborac

12.04.2021. 14:09

Kad se to desilo, je grupa nemačkih studenata sela, zapisala sve informacije koje je NATO tad dao i počeli računanje. Došli su do rezultata, da je voz morao voziti oko 215 km/h što nije i teoretsko bilo moguće. Uz još postavljenu konstataciju, zašto su još u razmaku i drugi put bombardovali već uništen voz. Jedini zaključak, zločin nad civilnim stanovništvom.