ЗА СВАКИ НОВИ СОЈ ИМАЋЕМО НОВУ ВАКЦИНУ? Научници страхују - почиње четврти талас заражавања и доноси и нове, заразније сојеве вируса

Novosti online

11. 04. 2021. у 22:16

У ТОКУ је трка између вакцина против Ковида 19 и мутација короне које прете да их угрозе, откривају научници који се баве овом проблематиком.

ЗА СВАКИ НОВИ СОЈ ИМАЋЕМО НОВУ ВАКЦИНУ? Научници страхују - почиње четврти талас заражавања и доноси и нове, заразније сојеве вируса

Фото: Новости архива

Они најављују да ће наука за сваки нови сој короне имати унапређену вакцину и кажу да свет не мора да брине. Стручњаци, међутим, упозоравају да још није време да се спусти гард јер вирус и даље мутира и да би претерано опуштање могло да представља најавећи проблем.

Вакцине су мање ефикасне против неких варијанти, а што се вирус више буде ширио, то ће и мутације бити чешће, односно вакцине мање ефикасне. До сада се ефикасност вакцина проучавала у малим групама у лабораторијским условима, а како је кренула масовна вакцинација, ефикасност вакцине се проучава у реалном свету.

- Увек се бринете у почетку да ли ће вакцине функционисати? И ево, функционишу - рекао је председавајући одбора за вакцине при Управи за храну и лекове (ФДА) Арнолд Монто.

Фото: Србатом

ВАКЦИНЕ ЕФИКАСНЕ, СПРЕЧАВАЈУ СМРТНЕ ИСХОДЕ

Вакцине Фајзер/Бајонтек и Модерна су више од 90 одсто ефикасне у превенцији било каквог заражавања, са или без симптома, саопштили су Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) који су радили студију на здравственим радницима. Утврђено је да су ове вакцине ефикасне чак 80 одсто после једне дозе.

Друга студија ЦДЦ спроведена у старачким домовима показала је да вакцине спречавају озбиљну болест и смрт код најрањивије популације. Старији од 65 година су и најтеже погођени Ковидом у САД, односно чине 80 одсто оболелих. Више од половине старије популације је до сада примило барем једну дозу вакцине, а број умрлих и хоспитализованих се смањује.

- И то је добра вест у вези са ефикасношћу вакцине - рекла је директорка ЦДЦ Рошел Валенски.

Фото: Депоситпхотос

Али, истовремено расте број хоспитализованих испод 50 година, каже Валенски. Умор од пандемије, лепше време и попуштање мера довели су до пораста броја заражених.

- Забринути смо јер не делује да радимо ствари које би требало како бисмо контролисали вирус - каже епидемиолог Џефри Шаман са Универзитета Колумбија.

БОРБА СА МУТАЦИЈАМА

Неки стручњаци страхују да почиње четврти талас заражавања који доноси и нове, заразније сојеве вируса. Иако се не предвиђа тако масовно заражавање у САД какво је било до сада, "има назнака да се успорава пад броја заражених и да се достигао плато", каже Мајкл Ли са МИТ универзитета.

Фото: Танјуг/АП

Мутација која се појавила у Јужноафричкој Републици до сада највише забрињава, јер омогућава вирусу да још жешће нападне имуни систем него његова основна верзија. Показало се да су вакцине Џонсон и Џонсон 57 одсто ефикасне у спречавању заражавања тим сојем у ЈАР, а 72 посто су ефикасне у САД где тај сој није толико заступљен. Вакцина Астра Зенеке је ефикасна само 10 одсто у спречавању јужноафричке варијанте.

Нови сој регистрован у Бразилу такође се брже шири и показало се да њиме могу да се заразе и они који су већ прележали вирус. Сој из Танзаније у себи садржи готово све до сада познате мутације. Две нове варијанте регистроване су у Калифорнији, а две у Њујорку, и у себи имају мутације регистроване у Јужноафричкој Републици и Бразилу.

- Ово је као трка у наоружању. Направићемо нове лекове, нова антитела, нове варијанте вакцине ако вирус настави да мутира - каже професор Шаман.

А вирус ће више мутирати што се више буде ширио.

Фото: Depositphotos

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)