И СРБИЈА ЖРТВА РАТА НА МРЕЖИ: Обавештајне службе и светски моћници активно делују на интернету, стратегије дестабилизације развио Пентагон

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

12. 04. 2021. у 11:00

ГОТОВО да нема особе којој се није десило да јој после изласка на поједине интернет-сајтове не стигну рекламе за сличну робу и услуге. Многима који деле своје фотографије и утиске о различитим местима, "Гугл" шаље месечне извештаје колико локација су посетили, колико градова, колико земаља.

И СРБИЈА ЖРТВА РАТА НА МРЕЖИ: Обавештајне службе и светски моћници активно делују на интернету, стратегије дестабилизације развио Пентагон

Илустрација / Фото Depositphotos

Свет којим крстаримо на мрежи уопште није виртуелан. Он је стваран, а како интернет служи за шпијунирање грађана и учвршћивање моћи објашњава проф. др Љубиша Деспотовић у књизи "Савремени међународни односи и геополитика". Овај стручњак са Института за политичке студије у Београду и професор на Факултету за европске правно-политичке студије у Новом Саду књигу је написао у сарадњи са докторандом Вањом Глишин.

Проф. Деспотовић објашњава, за "Новости", да моћни софтвери у целом свету, чак и уколико смо само "обични људи", а не терористи, нити безбедносна претња, прате све наше активности. На основу наших интересовања и навика праве психолошке профиле и сврставају нас у разне групе. Једна особа може припадати у три, пет или седам група, са којима дели понеко интересовање. Ове профиле користе компаније у комерцијалне сврхе, али и светски моћници.

- Уколико се нпр. жели дестабилизација неке земље, свака група добија одређену поруку која ће тачно погодити оно на шта припадници те групе реагују, шта их повезује, шта их узнемирава, било на расној, националној, полној, верској или другој основи. Различитим групама шаљу се различите поруке, али мрежа омогућава да за кратко време милиони људи буду на улици. А када се створи критична маса, појављују се, унапред одабрани, лидери да је поведу - констатује Деспотовић.

Такође, поруке које се шаљу преко мреже служе за изазивање одређене климе у друштву. Мреже само на први поглед нису директно повезане са центрима моћи, професионалним и обавештајним службама. Оне су, ипак, део субверзивне делатности, а крајња сврха је обликовање света према новим обрасцима.

Како аутори у књизи примећују, ми данас живимо у "мрежном друштву", базираном на брзом развоју информационих технологија и широкој доступности интернета. Манипулација мрежама и управљање наизглед хаотичним мрежним системима, највиша је форма управљања, јер оне лако прелазе границе, савладавају економске и правне препреке, уплићу се у нашу свакодневицу.

- Замисао је да се наметне пожељан модел понашања свима, и пријатељима и непријатељима, уз стварање илузије ненаметања, привида слободе и својевољности. Жртве погођене новим начином ратовања, мрежним ратом, нису ни свесне да раде у интересу невидљивог господара. Мрежа постаје главна артерија протока информација које се селективно преусмеравају ка крајњем кориснику, а да он тога најчешће није свестан - сматрају аутори.

Др Љубиша Деспотовић / Архива

Како наводе, Србија, односно Југославија, била је прва држава жртва експеримената са мрежним ратом.

Активности у таквом рату најчешће су усмерене ка инжењерингу вештачких емоција и њиховој каснијој злоупотреби за реализацију одређених циљева. Тако се преко мреже плански и суптилно може уништавати идентитет, кадровски потенцијал, културне и религиозне основе једне земље или друштва, мењати ткиво нације, осећања, традиција, па и историја.

Уверење да је комуницирање слободно је само илузија. Аутори још наводе да је теорију мрежног рата развио Пентагон, не би ли контролисао глобалне процесе.

Превелика количина информација која се пласира преко мреже и медија производи "парадокс обиља", а он доводи до губитка пажње и концентрације. У информационом хаосу све су траженији спин стручњаци чији је задатак да усмере пажњу јавности. То је елдорадо за манипулације, које олакшава чињеница да мишљење већине почива на предрасудама, стереотипима, лошем искуству и незнању. Захваљујући томе једноставно се контролише јавно мњење и формирају ставови људи о свему.

АМЕРИЧКИ ИНТЕРЕС

ЧУВЕНИ француски антиглобалиста и суверениста Ерве Живен, ког аутори цитирају, објавио је да су САД више пута изјавиле како је интернет државни стратешки простор и како свако његово угрожавање сматрају агресијом. Обама је чак одобрио војну одмазду против оних који би прекршили правила безбедности интернета или деловали против америчког интереса на мрежи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)