ОПРЕЗНО У ТРЖНИМ ЦЕНТРИМА! На вас ће мотрити корона редари, а ово су њихова задужења и обавезе

Novosti online

11. 04. 2021. у 15:34

ГРАДСКИ штаб за ванредне ситуације Града Београда, након одржане седнице, донео је наредбу да почев од 12. априла, у радном времену сваког дана од шест до 22 часа, могу радити затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало.

ОПРЕЗНО У ТРЖНИМ ЦЕНТРИМА! На вас ће мотрити корона редари, а ово су њихова задужења и обавезе

Фото: Д. Миловановић

У детаљном упутству о раду објеката, после паузе од неколико недеља, навели смо по ком ће принципу радити шопинг молови, односно шта је изузето. Радиће све осим угоститељских објеката затвореног типа, и то до 22х.

На посебно важном задатку биће корона редари. Дакле, то су особе ангажоване мимо обезбеђења, које треба да прате (контролишу) дешавање у самом објекту и испред њега. Правила су строжа, будући да епидемиолошка ситуација у Србији и нашем главном граду још увек није на најбољем нивоу.

Који су задаци корона редара?

1. То је лице одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске, а уколико објекат има више улаза и излаза, више спратова и површине је веће од 500 м2 корисне површине, управљач центра је дужан да запосли више лица на тој позицији.

2. Дакле, за објекте мање од 500 квадрата корисне површине, довољан је један корона редар, који свакако неће имати нимало лак задатак.

3. У случају да их је више, морају бити постављени на сваких 250 квадратних метара и морају носити видљиву ознаку "корона редар".

4. Свако лице, запослено да обавља тај посао, дужно је да упозори посетиоце/купце на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту, током целог боравка. Дакле, његова "контрола" са једним купцем се не завршава чим он крочи у радњу, већ се мора пратити да ли особа и касније носи маску.

5. Уколико корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања ће обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објекат, корона редар ће без одлагања о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)