ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО 20. АПРИЛА: Спремите се за огромну промену времена, у неким деловима Србије ће падати и снег

Novosti online

11. 04. 2021. у 09:52

НАРЕДНИХ дана ка нама ће са југозапада наставити да притиче топао ваздух те ће температуре коначно бити око или чак мало изнад просечних вредности и максимуми ће се кретати од 16 до 21 степен Целзијуса, док ће у понедељак понегде бити и до 23 степена Целзијуса. С обзиром да ће ваздух по висини бити и доста влажан над приобаљем северног Јадрана, јужним планинским залеђем средњег Јадрана и Горским Котаром претежно облачно уз повремену кишу и пљускове тако да над овим делом региона треба очекивати свежије време.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО 20. АПРИЛА: Спремите се за огромну промену времена, у неким деловима Србије ће падати и снег

Фото: К. Михајловић/Депоситпхотос

У понедељак увече хладан фронт циклона над средишњом Европом ће се премеситти преко Алпа и условити секундарну циклогенезу над северном Италијом, што је увод у ново, јаче, погоршање времена кој већ у уторак ујутро захвата југозападне и западне пределе доносећи кишу, захлађење и грмљавинске пљускове, а планинским делу региона уз јаче захлађење и нов снег, објавио је метеоролог и професор географије Марко Чубрило.

У уторак током дана наоблачење и погоршање уз кишу, пљускове и јаче захлађење напредује даље на исток, понегде ће бити ређе појаве грмљавинских пљускова испред самог фронта, али генерално атносфера још није довољно богата енергијом (нема топлоте) за јаче грмљавинске процесе. На планинама највећег дела региона уз јаче захлађење киша ће на око 800мнв поново прелазити у снег. У уторак се очекује и велик температурни контраст, од само око 1 степен Целзијуса ма крајњем северозападу до око 19 на крајњем југоистоку. Ветар ће већ ујутро на северу региона окренути на јак северозападни, док ће се до краја дана северозапдни ветар и бура дуж Јадрана ширити даље на југоисток.

Средином наредне недеље уз утицај циклона са центром над југозпадом Румуније и доток хладног ваздуха са севера преовлађиваће претежно облачно и необично хладно време уз кишу повремено, док би се снежна граница вероватно налазила на око 800мнв што је јако ниско за средину априла. Ветар умерен и појачан, северозападни, а дуж Јадрана бура. Дневни максимум знатно испод просека за овај део године и требао би се кретати од 3 до 7 степени Целзијуса, док би понегде уз јачи налет падавина био само око 2 степена Целзијуса и то отвара могућност краткотрајне појаве суснежице или снега и испод 500мнв.

У другом делу наредне недеље за сада нема најава за неко конретније побољшање и отопљење.

 

DO UTORKA PRAVO PROLEĆE OSIM NA JUGUZAPADU REGIONA. ZATIM SLEDI NOVO POGORŠANJE I JAČE ZAHLAĐENJE, A SVE JE IZGLEDNIJA...

Posted by Marko Cubrilo on Субота, 10. април 2021.

Прорачуни модела већ неколико дана после 16. априла симулирају развијање снажног антициклона у простору од Скандинавије, преко западне Европе и Велике Британије све до југозапдног Атлантика. У том положају антициклон би ка нашем делу Европе по својој источној периферији и даље транспортовао релативно хладан ваздух, док би се над ширим простором Средоземља одржавало пространо поље сниженог ваздушног притиска.

Ово би била веома наобична синоптика, типична "зимска" за наше пределе и још једном се понавља ситуација где наш део Европе има "погрешан" тајмниг синоптике и уместо да смо овакве ситуације имали зимус ми их имамо у пролеће, објашњава Чубрило.

- Све то значи да над нама до даљег остаје релативно хладно време уз повремену појаву кише и пљускова, док ће планински делови и даље имати повремен снег, посебно преко 900мнв где ће се снежни покривач наставити повећавати. Низије би ипак имале кишу, али велик проблем би наставили да чине јутарњи минимуми који би и даље бити јако ниски за други део овог месеца и углавном би се кретали од 0 до 6 степени Целзијуса, што и даље држи могућност појаве јутарњих мразева, посебно када се после хладног и кишовитог дана увече разведри. У пределима преко 800мнв би јутарњи мразеви били доста чести.

Око 20. априла дневни максимуми између 6 и 13 степени Целзијуса, што је знатно испод просека.

- До уторка у највећем делу региона пролећно време, а затим се враћају ниске температуре, јакне, ципеле, чизме, а преко 800мнв стиже и нов снег - закључује Чубрило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)