ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ СРБИЈЕ: 7,66 одсто територије чине заштићена добра

Танјуг

11. 04. 2021. у 10:43

ЗАВОД за заштиту природе Србије саопштио је поводом Дан заштите природе Србије, који се обележава данас, да је тај датум установљен Законом о заштити природе 2009. године како би се јавности представио значај очувања природне баштине.

ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ СРБИЈЕ: 7,66 одсто територије чине заштићена добра

Фото Тањуг

За Дан заштите природе у Србији одабран је 11. април зато што је тога дана 1949. године први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра, а то су водопади у оквиру Споменика природе „Велика и Мала Рипаљка" на територији општине Сокобања.

У циљу рада на повећању територије под заштитом са аспекта очувања природних вредности, директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић истиче да ће у 2021. години Завод за нова природна добра у статусу заштићених подручја урадити студије заштите за долину Великог Рзава, кањон Вучјанске реке, Горњачку клисуру, Сесалачку пећину, језеро Ћелије и многе друге.

- Такође, завршетком ревизије студије заштите Парка природе "Стара планина" постојеће границе овог заштићеног подручја биће проширене, док ће нова истраживања у циљу валоризације за заштиту бити покренута на око 20 подручја, од којих се као већа издвајају планине Златар, Јелица и Велики и Мали Јастребац - рекао је Драгишић.

Наведене активности заштите природе у Србији реализују се у складу са мерама и стандардима заштите природе у Европи, будући „да систем заштите природе у Србији прати европске стандарде и да се поред природних добара за која су донета акта о заштити, рекао је он.

Та добра, како је додао, заузимају 7,66 одсто територије Србије, у овом систему налазе и подручја која се простиру на додатних 2,04 одсто територије наше земље, а за која је покренута процедура проглашења заштите објавом на сајту Министарства заштите животне средине.

Поред очувања природе у оквиру заштићених подручја, мере заштите природних вредности примењују се и на 101 подручју у оквиру националне еколошке мреже која заузима око 22 одсто територије Србије, наводи Александар Драгишић.

Као део активности на добијању статуса међународне заштите, Завод ће у 2021. години пружити стручну подршку у покретању поступка номинације Парка природе „Стара планина" за упис у европску и светску мрежу геопаркова, као други геопарк у Србији, као и помоћ у утврђивању потенцијала ширег подручја Ðавоље вароши и испуњењу критеријума, такође, за чланство у европској и светској мрежи геопаркова, које води Министарство заштите животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)