ЕВО КАДА ЋЕМО МОЋИ ДА СЕ КУПАМО НА ЕГЕЈУ: Пробна сезона у Грчкој је под знаком питања, али један датум остаје сигуран

Novosti online

11. 04. 2021. у 08:45

ИНИЦИЈАТИВА "Златни пролаз" која омогућава вакцинисаним туристима слободан улазак у Грчку, најављена за средину априла, под знаком је питања због лоше епидемиолошке ситуације у тој медитеранској земљи.

ЕВО КАДА ЋЕМО МОЋИ ДА СЕ КУПАМО НА ЕГЕЈУ: Пробна сезона у Грчкој је под знаком питања, али један датум остаје сигуран

Фото: Депоситпхотос

Израелски вакцинисани туристи од 3. априла могу да долазе у Грчку, али се и даље не зна када ће то моћи да учине и остале земље укључене у "пилот" пројекат отварања граница, међу којима је и Србија.

Грчка је ригорозни локдаун продужила до 19. априла, па је мало вероватно да ће посетиоци бити добродошли пре тога, али је, како преноси "Грик репортер", тамношњи министар туризма Харис Теохарис изразио наду да ће Срби моћи да да посете земљу пре краја овог месеца или макар пре Ускрса 2. маја.

Међутим, с пробним отварањем граница или без њега, оно што остаје извесно јесте да ће грчке границе за све Србе бити отворене 14. маја, као што је раније најављивано.

Фото А. Миката

Како и када у Грчку?

Грађани Србије ће ове године моћи на летовање у Грчкој уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином, укључујући руску и кинеску, или уз негативан ПЦР или брзи тест.

Теохарис је 29. марта посетио Србију, када је са српским ресорним институцијама и министарствима договорио највећи број детаља важних за путовање Срба у Грчку на море. Како је прецизирано, грађани који су вакцинисани и који се упуте у Грчку биће усмерени у зелену траку на граници, чиме би се гужве смањиле. Онима који не буду имали потврду о вакцинацији, биће потребан негативан ПЦР тест или антигенски тест који би се радио на граници. Раније је било речи да би брзи тест коштао око 10 евра.

Теохарис је открио и да по уласку у Грчку путници могу поново бити подвргнути насумичном тестирању, те да би сва ова правила требало ускоро да буду потврђена билатералним споразумом.

- Грчка ће прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћене на нивоу целе ЕУ - рекао је министар.

У пробној сезони, уколико до ње дође, биће отворена два прелаза преко Бугарске, док ће од 14. маја бити активан и прелаз Евзони преко Северне Македоније. За улазак у Грчку за децу из Србије до 10 година није потребна вакцина, нити ПЦР тест. За старију од 10 година потребан је негативан тест.

У Грчкој ће постојати и такозвани "ковид хотели", у којима ће бити изоловани туристи који буду позитивни на корону, а туристички радници, посебно хотелијери, биће у наредним данима обавештени о најновијим здравственим протоколима за ову летњу сезону.

Ситуацију би потенцијално могло да закомпликује ново погоршање епидемиолошке ситуације у Грчкој, а самим тим и продужавање мера, јер локални званичници уверавају становништво да ће за све туристе у земљи важити исте мере као и за Грке.

Илустрација / Фото Depositphotos

Заменски ваучери

Сви грађани Србије који су прошле године узели заменске ваучере, имаће ове године предност у реализацији аранжмана, најавила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, уз напомену да се, према подацима ЈУТА, највећи број уговора о путовањима прошле године односио на Грчку, чак 85 одсто.

На питање како ће бити реализовани они ваучери у агенцијама које нису добиле лиценцу, Матић је одговорила да у Србији има око 100 агенција које имају лиценце, а друге, које нису могле да обезбеде гаранцију или осигурање везано за путне аранжмане, прешле су на режим туристичких агенција које раде као посредници.

Уколико агенција више не постоји, министарка је позвала путнике да се обрате туристичкој инспекцији, која ће реговати и заштитити права путника.

Фото: ЕПА

Цене

Цене на које туристи могу рачунати неће се много разликовати од оних пре короне. Познаваоци тврде да, ако не буде јефтиније, онда неће бити ни скупље и да су таква очекивања и за храну и за смештај.

Очекивано, цене у предсезони, током маја и делимично у јуну, биће и значајно ниже него "у шпицу". Тада ће се у Грчкој седам ноћења по особи моћи да нађе и за мање од 50 евра. У јеку сезоне, током јула и августа, кретаће се и до 600-700 евра за 10 ноћења у хотелу. Омиљени гирос и овог лета не би требало да кошта више од 3 евра, а кафу ће бити могуће попити по цени од 2,5 до 5 евра.

За десетодневни боравак углавном би требало да издвојите сличну суму или нешто мање, али је за најтраженије термине у јулу и августу и даље потребно спремити до 700 евра за 10 ноћења у двокреветној хотелској соби.

У предсезони, крајем маја, 10 ноћења на Халкидикију са аутобуским превозом из Београда могу се наћи од 70 евра, а уколико кренете својим колима платићете само 30 евра по особи.

Фото: Depositphotos

На Тасосу почетком јуна можете провести 10 дана за 75 до 85 евра, док ће вас боравак у вили у Ставросу, у истом термину, коштати око 100 евра. С друге стране, цена за август је 225 евра.

У Ханиотију 10 дана летовања у вили коштаће вас у јуну између 105 и 175 евра. На Лефкади се цене смештаја тренутно крећу од 30 евра по особи, док Скиатос и Полихорно у јулу и августу коштају и до 600 евра.

Цене хране такође не би требало значајније да се мењају. Што се тиче ванпансионских трошкова, кафа се у зависности од летовалишта, али и врсте објекта, већ сада може попити за 2,5 до 5 евра. Просечна цена стандардне марке пива је од 3 до 4 евра, а коктели се крећу од 6 до 10 евра. Вода је око 50 центи за флашицу или 1,5 евро за литар у тавернама.

Што се тиче гироса, просечне цене су око 2 до 3 евра, а пицу можете појести за 6 до 10 евра у зависности од дестинације. Цене воћа и поврћа су приближне српским ценама, док је месо незнатно скупље.

Сет лежаљки и сунцобрана у баровима на Халкидикију последње две године кошта око 5 евра, а већих промена не би требало да буде ни овог лета.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)