НЕВЕРОВАТАН УСПЕХ СРБИЈЕ: Следеће недеље тримилионита вакцина, стиже још 100.000 доза Фајзера

Танјуг

10. 04. 2021. у 17:19

У СРБИЈИ се до сада вакцинисало 2.880.000 грађана, а следеће седмице очекујемо да буде дата и тримилионита вакцина, каже Михаило Јовановић, директор Канцеларије за е-Управу.

НЕВЕРОВАТАН УСПЕХ СРБИЈЕ: Следеће недеље тримилионита вакцина, стиже још 100.000 доза Фајзера

Фото: Б.Г.

Он наводи да је другу дозу примило 1.170.000 грађана а да се од укупног броја вакцинисаних, преко портала е-Управе или контакт центара пријавилио више од 1.700.000 грађана.

- Скоро сви грађани који су се пријавили преко портала су и вакцинисани, а следеће седмице стиже нешто више од 100.000 доза Фајзерових вакцина, када ћемо на вакцинацију позвати оне грађане који су се пријавили за ову вакцину - каже Јовановић.

Фото: Танјуг

 

За вакцинисање у Србији се пријавило и доста странаца, а Јовановић каже да тренутно има око 53.000 странаца који немају пријављено боравиште у Србији, а пријавили су се преко портала е-Управе за добијање вакцине.

Он истиче да се сада страни држављани не вакцинишу, већ само наши грађани и када они буду вакцинисани размотриће се опција вакцинисања пријављених странаца.

- Иначе се највише пријављују грађани из околних земаља, пре свега Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе али има их и из земаља широм Европе, Италије, Аустрије и других држава - каже Михаило Јовановић.

Додаје да је вакцинација у Србији бесплатна, а то важи и за странце који код нас приме вакцину.

Када је реч о нашим ковид пасошима, Јовановић објашњава да је ситуација сада таква да сви грађани који се вакцинишу добијају потврду о вакцинацији.

Фото: А. Амижић

 

- Добијају је у папирној форми, добијају је на имејл адресу коју остављају приликом вакцинације, а на порталу е-Управе смо направили услугу да могу да затраже да им та потврда стигне на адресу електронском поштом -наводи он.

Додаје да се сада ради на томе да се направи шира потврда која ће садржати податке о вакцинацији, али и податке о резултатима пи-си-ар теста и других тестова, као што је антигенски.

- То ће заправо бити једна велика електронска пропусница. Неки је зову и пасош, и са том пропусницом ће грађани моћи да путују у друге земље - каже Јовановић.

Очекује да ће електронска пропусница бити направљена до почетка маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)