СРПСКИ ЛАКШИ ОД МАТЕМАТИКЕ: Ђаци осмог разреда завршили пробу малу матуре (ФОТО)

Љ.Б.

10. 04. 2021. у 17:26

ТЕСТ из српског језика није био тежак, а ни питања из комбиноваг теста нису нас много намучила.

СРПСКИ ЛАКШИ ОД МАТЕМАТИКЕ: Ђаци осмог разреда завршили пробу малу матуре (ФОТО)

Фото: Танјуг/ Р: Прелић

На комбинованом тесту на коме се полажу физика, хемија билогија, историја и географија, Зоја каже да је  лако урадила задатке из физике,  а нису јој била тешка ни она из остала четири предмета. Она истиче да су из хемије била заступљена питања која се односе на алкохоле, а из биологије на људе,  биљке и животиње.

Ни за Вукашина Вучковића из ОШ „Бора Станковић“ тестови на пробној малој матури нису били тешки.

-Из књижевности је требало да повежемо писца и дело, да одредимо да ли је текст лирика, епика или драма... граматика није била тешка. У питањима из географије били су заступљени појмови из Србије,  а она из историје односила су се на Први светски рат, из физике је било градиво из седмог разреда – каже Вукашин.

Питања су, кажу, била усклађена са оним што су учили – било у школи или путем онлајн наставе.

Иначе, пробни  тестови се не оцењују, а ови ђаци истичу да ће има проба мале матуре послужити да виде где им градиво „шкрипи“ како би се то поправили до мале матуре која ће  бити оџана 23, 24. и 25. јуна.

И Зоја и Вукашин манеравају да упишу гимназију.

Фото: Танјуг/ Р: Прелић

Рангирање ученика приликом уписа у средњу школу врши се на основу бодова остварених током школовања И то је максимум 60 и на основу бодова освојених на малој матури, што је максимално 40.

Пробни завршни испит одржан је уз све мере здравствене заштите, маске су биле обавезне, а у учионицама је могло да буде највише 15 ђака.

- Пробни завршни испит је идеална прилика да сви видимио какве су процедуре, начин полагања колико су научили у погледу прилагођавања оклоностима на које нас је пандемија натерала  –рекао је министар просвете Бранко Ружић који је обишао ученике осмог разреда у ОШ “Јосиф Панчић”. - Влада Србије је од претходне школске године приступила дигитализацији процеса завршног испита чиме је процес постао транспарентнији. Процес припреме, штампања И прегледања завршног испита ове године биће додатно унапређен.

Фото: Танјуг/ Р: Прелић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)