ВИСОКИ ДЕЧАНИ СУ У ОПАСНОСТИ: Извршни потпредседник "Европа ностре" о упису нашег манастира на листу најугроженијих споменика културе

А. В. В.

10. 04. 2021. у 13:00

ИЗВРШНИ потпредседник "Европа ностре" Ги Клос, за "Новости", каже да уписом манастира Дечани на овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи, ова организација жели да привуче већу пажњу домаће и иностране јавности о дугогодишњој угрожености овог изузетног споменика културе који се још од 2006. године налази на Листи светске баштине у опасности.

ВИСОКИ ДЕЧАНИ СУ У ОПАСНОСТИ: Извршни потпредседник Европа ностре о упису нашег манастира на листу најугроженијих споменика културе

Фото З. Јовановић

Осим тога, истиче да је ова организација спремна да се ангажује како би се у отвореном и конструктивном разговору са свим заинтересованим странама пронашао излаз из садашње ситуације.

- У наредном периоду ћемо разговарати са свима како бисмо установили и сагледали детаљно и свеобухватно чињенично стање, саслушали сва мишљења и интерпретације и како би наши европски стручњаци потом публиковали детаљан извештај о садашњој ситуацији и предложили пут за превазилажење још увек отворених питања. У том контексту ћемо тесно сарађивати са представницима ЕУ, посебно са нашим партнерима из Института Европске институционе банке, који придају све већи значај свеобухватној заштити културне баштине - истиче потпредседник.

Наш саговорник каже и да се надају да ће захваљујући одговорном понашању свих релевантних актера, у не тако далекој будућности, манастир Дечани бити уклоњен не само са наше Листе најугроженијих споменика културе у Европи, већ и са Листе светске баштине у опасности.

- Манастир Дечани не треба да буде извор сукоба између различитих заједница које живе на простору Балкана већ би требало да постане драгоцена спона између свих грађана и грађанки који су посвећени европским вредностима и који желе да се на тим просторима трајно врати дијалог и мир међу народима и њиховим културним и духовним идентитетом - подвлачи Клос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)