ПРИМИЛИ СТЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Познати вирусолог решава дилему да ли би требало да бринете

Novosti online

09. 04. 2021. у 20:20

СВИ који су грешком примили по једну дозу различитих вакцина не треба да брину за своје здравље, неће имати теже компликације, само ће повећати имунитет на корону.

ПРИМИЛИ СТЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Познати вирусолог решава дилему да ли би требало да бринете

Фото: Принтскрин

Случајеви Чачанке која је примила прву дозу "Синофармове" вакцине, а другу, грешком, "Фајзерове" и Врањанца чији је редослед био обрнут узбуркали су Србију и забринули многе, тим пре што је жена из Чачка завршила у Хитној, болео ју је стомак.

Да нема разлога за панику и бригу, истиче вирусолог проф. др Тања Јовановић.

- Најпре, грешке не би требало никако да се дешавају јер је произвођач предвидео давање вакцине у две дозе са одређеним интервалом, како би особа била комплетно имунизована. Нажалост, грешке се понекад дешавају. Срећом, то не утиче на здравље особе која је примила две различите вакцине јер су сва цепива против коронавируса врло слична и дају сличан имунолошки одговор. Само ће им бити повећан ниво антитела, а тиме и заштите - истиче др Јовановић.

Она каже да досад нису рађене клиничке студије о комбинацији различитих вакцина, али особе којима се деси таква грешка не би требало да имају теже нежељене ефекте него што би их имале од две дозе исте вакцине:

- Могуће су нежељене реакције, као и код примања сваке вакцине, попут бола на месту убода, црвенила, отока... Не очекују се никакве теже компликације и та особа не треба да прима трећу дозу вакцине. Примила је две, грешком, нажалост, различите, али ће та друга доза друге вакцине вероватно изазвати јак имунски одговор који ће штитити од короне.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Marko

09.04.2021. 21:08

Da li će odgovorna osoba odgovarati za ovu grešku? Kod organizacije davanja vakcine na jednom punktu,koji je potpuno izolovan od drugih punktova,sme biti samo jedna vrsta vakcine i to ona koja je predviđena da se daje na tom punktu. Vidi se da medicinarima treba vojna organizacija i disciplina,a ne odokativno,kao u ovom slučaju. Nadam se da pacijenti neće imati posljedica,a očekujem kaznu za odgovorno lice.

Ja

10.04.2021. 00:16

Ma ne, sto da brinete. Ha, ha, pa to je nista, samo možete da budete zdraviji. Jeste da su drugi mehanizmi dejstva, mozda se " posvadjaju" mehanizmi. Ali bićete zdraviji, ne brinite. Stvarno koliko virusologa koji smatraju da su vakcine protiv novog korona virusa savrsenstvo bez mane. Vreme ce pokazati, bilo bi super da je tako.