СВИ ДЕТАЉИ СА СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Тржни центри се отварају у понедељак - али не и кафићи унутар њих (ВИДЕО)

Новости онлајн

09. 04. 2021. у 09:17 >> 09:34

ЗАВРШЕНА је још једна седница Кризног штаба на којој је донета одлука о отварању тржних центара, али и о повратку ђака у школе.

СВИ ДЕТАЉИ СА СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Тржни центри се отварају у понедељак - али не и кафићи унутар њих (ВИДЕО)

Фото: Принтсцрееен

Од понедељка, 12. априла, тржни центри се отварају и радиће до 22 часа. Угоститељски делови унутар тржног центра још неће бити отворени.

Када је реч о ђацима, одлука је условљена још једном провером епидемиолошке ситуације, тако да, уколико бројке буду падале, деца се враћају у школе по моделу од 1. септембра.

То практично значи наставу у учионицама, али и комбиновану наставу, као што су ишли средњошколци.

Након завршене седнице новинарима се обратио професор Бранислав Тиодоровић и изнео све детаље са седнице.

- Тржни центри могу почети да раде од понедељка. Угоститељски објекти са баштом и изласком на отворено, у оквиру тржних центара, могу почети да раде такође. Они који су затворени, не могу - истакао је Тиодоровић.

- Онлајн настава ће се свести само на локалне процене у местима која су жаришта, па ће од 19. априла, школа почети да функционише по оном систему који је важио од 1. септембра.

- Све мере се морају поштовати, акценат је на томе. Маске се мора носити чак и на отвореном. Вакцинација се одлично одвија, одзив је изузетно добар и то је решење наше ситуације, уз поштовање мера, да бисмо онеомогућили новим сојевима да се шире. Морамо бити реални. Набољи смо у Европи по броју вакцина које обезбеђујемо. Али све зависи и од испоруке. Колико брзо добијамо вакцине. Надамо се да ће се овај позитиван тренд одржати. Надамо се да ћемо у наредних месец и по, два, са вакцинисањем, али и у односу на број људи који је већ прележао корону, постићи колективни имунитет. Има мало оптимизма, али је број умрлих и даље велики - истакао је он.

Ипак, како каже, очекује да подаци буду све бољи у наредним данима.

- Може се рећи да очекујемо тенденцију пада и надаље и побољшање ситуације. Ако се то тако настави, моћи ћемо мере и даље ублажавати. Али о томе ћемо тек говорити. Сагледавамо ситуацију дневно и на основу ње предлажемо мере које Влада треба да одобри.

Повратак у школе

- Имамо тешке случајеве и код деце, али тај број процентуално, је далеко испод онога што би се могло очекивати да су деца изузетно угрожени део популације. Видимо да то не важи за целу популацију, располажемо егзактним подацима. О деци треба размишљати и посебно пратити и ону децу која имају одређене коморбидитете.

- Сваки члан Кризног штаба мора да се понаша у складу са оним што доносимо сви заједно. Свако од нас се мора добро замислити када се нађе у одређеној ситуацији шта треба да учини. Свако од нас мора да буде пример становништву како да се понаша у одређеним ситуацијама - истакао је Тиодоровић.

Повластице за вакцинисане

- Ми нисмо пусто острво, пратимо шта се дешава у Европи и свету. Погледајте Израел и Великој Британији, и шта се тамо дешава. Одређени бенефити ће вероватно постојати за оне који су се вакцинисали са две дозе вакцине. Међутим, то је питање и људских права и правника.

Обавезна вакцинација?

- Треба одвојити две ствари. Одлука Европског суда је у вези са захтевом родитеља из Чешке. И та одлука нам одговара. На пример нашим студентима којису путовали у Америку ја сам морао да издам потврду да су вакцинисани. Али то се односи на обавезних 11 вакцина. Не на ову ситуацију. Када је у питању вакцина против вируса корона, о свему ћемо одлучивати у складу са Европом и светом. Што се тиче здравствених радника, моја је апсолутна препорука да вакцинација буде обавезна. То се односи и на оне који раде у јавном, али и на оне који раде у приватном здравству - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)