АДВОКАТ ВУЈАЧИЋ ДЕТАЉНО ОБЈАСНИО: Случај Мериме Исаковић застарео - неће моћи да сведочи против Лечића

Новости онлајн

08. 04. 2021. у 17:41

ГЛУМИЦА Мерима Исаковић оптужила је Бранислава Лечића за злостављање, након чега се покренуло питање колико нови случај "појачава" оптужбе против глумца у случају Данијеле Штајнфелд.

АДВОКАТ ВУЈАЧИЋ ДЕТАЉНО ОБЈАСНИО: Случај Мериме Исаковић застарео - неће моћи да сведочи против Лечића

Фото:Принтсцреен

Мерима Исаковић објавила је делове своје књиге о злостављању, у којој није желела да именује злостављача који ју је напао када је имала само 18 година, 1978. године. Међутм, недавно је јавности саопштила да је у питању глумац Бранислав Лечић.

На питање колико ново признање може да "појача" доказе против Бранислава Лечића у случају Данијеле Штајнфелд, да ли може да отежа његов положај и повећа сумње против њега, адвокат Светозар Вујачић каже да то није могуће, јер је случај који се десио Мерими Исаковић одавно правно застарео.

После 35 година наступа застарелост

Формално правно гледано, ако се све десило на начин и када је Мерима Исаковић описала, тај случај је сада застарео и нема никакав утуцај на Лечића, каже адвокат.

- Према закону, ако прође више од 35 година од силовања, наступа апсолутна застарелост, што значи да жртва силовања више не може судски да гони извршиоца, нити да утиче на друге поступке против њега на било који начин - каже Вујачић.

Адвокат подсећа да је запрећена казна за дело силовања од три до 12, а максимално 30 година, што заправо има везе са брзином застарелости кривичног дела.

- Застарелост прати висину казне. Што је већа казна, застарелост касније наступа. Ипак, с обзиром да је прошло 43 године од наводног почињења дела силовања од стране Лечића, застарелост је свакако наступила и ту нема сумње - објашњава адвокат.

Све то заправо значи да случај глумице Мериме Исаковић никако не може да утиче на случај Данијеле Штајнфелд, која је Лечића такође оптужила за силовање.

- Мерима не може да утиче на исход случаја Лечић-Штајнфелд ни у позитивном, ни у негативном смислу. Мерима не може да буде оштећена, покрене парнични ни кривични поступак, јер би пријава била одбачена. Осим тога, нема никакава посредна и непосредна сазнања да би била сведок у случају Данијеле Штајнфелд - каже адвокат Вујачић.

Нови случај би отежао положај Лечића

Како каже, потпуно би другачије било да је Лечића за силовање оптужила друга женска особа чији случај није застарео и која је силовање благовремено пријавила.

- Ако се истрага покрене у законском року и ако се изведу докази, може да се деси да се два предмета силовања споје у један, или да се процеси воде паралелно. У сваком случају, то би отежало процесни положај Лечића и повећало сумње да је он извршилац - каже Вујачић.

Да подсетимо, глумица Мерима Исаковић до детаља је описала у књизи шта се догодило кобне ноћи у стану Бранислава Лечића, како се извукла и коме је све рекла за злостављање. До најситнијих детаља је шта је доживела, и објаснила зашто је одлучила да проговори после 43 године.

Осим најбољој пријатељици Радмили, Мерима је одмах после напада испричала шта се догодило још двојици најближих другара са класе, али и Гаги Николићу који је, како каже "бринуо о њој као детету".

- У књизи нисам поменула име особе, надајући се да је сазрела у одговорног човека који никада више не би покушао никога да напаствује. Осећам моралну обавезу да с јавношћу поделим сопствено искуство, у нади да ће моја исповест бити подршка Данијели и осталим, као и онима, још увек безгласно скривеним жртвама сексуалног злостављања -  написала је она.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)